Φοροφυγάδες, αυτοί οι… πάμφτωχοι

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Υπάρχουν κάποιοι πολίτες που δεν βάζουν με τίποτα μυαλό. Συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν συστηματικά, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τόσο την προσπάθεια της χώρας να σταθεί στα πόδια της όσο και τους άλλους συμπολίτες τους –κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους– που χρηματοδοτούν μέσω της φορολογίας τους το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών του κράτους.

Oπως έγραψε η «Κ» (15/9/24) το 60% των ιδιοκτητών μπαρ και κομμωτηρίων και το 47% των καταστημάτων εστίασης και των συνεργείων αυτοκινήτων δηλώνουν ζημίες. Οπως και το 22% των ιδιοκτητών και οδηγών ταξί και το 43% των κτηνιάτρων. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2023 το μέσο ετήσιο καθαρό εισόδημα των δικηγόρων ήταν 16.425. Δηλαδή 1.368 ευρώ τον μήνα. Ενώ οι γιατροί της χώρας δήλωσαν ετήσιο καθαρό κέρδος 22.900 ευρώ – 1.908 ευρώ τον μήνα!

Την ίδια στιγμή, οι καθαρίστριες δηλώνουν περίπου τα ίδια καθαρά εισοδήματα (10.216 τον χρόνο – 851 ευρώ τον μήνα) με τους οδοντιάτρους (10.832 τον χρόνο, 905 ευρώ) και τους μαραγκούς (912 ευρώ τον μήνα). Με άλλα λόγια, καθαρίστριες και μαραγκοί δηλώνουν σχεδόν το μισό εισόδημα από τον μέσο γιατρό. Γιατί, λοιπόν, να γίνεις γιατρός, λιώνοντας στο διάβασμα, στα εργαστήρια και στην ειδίκευση για μία 10ετία τουλάχιστον, αφού τελικά θα έχεις μόλις διπλάσιο εισόδημα από τους ανειδίκευτους εργαζομένους – καθαρίστριες και καθαριστές;

Και μετά διαμαρτύρεται η κυβέρνηση ότι δεν έχει αρκετά χρήματα για τα σχολεία, το ΕΣΥ, τα λεωφορεία και τους μισθούς των πιλότων της πολεμικής μας αεροπορίας. Πώς να βρει έσοδα το κράτος και να ενισχυθούν οι κοινωνικές του υπηρεσίες όταν υπάρχουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν καθαρά εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ τον χρόνο και δηλώνουν 20.000 ευρώ; Και μη μου πείτε ότι δεν έχει τρόπο να διασταυρώσει η εφορία το πενιχρό δηλωθέν εισόδημα ενός πλούσιου ελεύθερου επαγγελματία συγκρίνοντάς το με τα περιουσιακά του στοιχεία και το επίπεδο ζωής του.

Ασφαλώς και μπορεί. Απλώς δεν θέλει. Η σημερινή κυβέρνηση –όπως και όλες οι προηγούμενες– δεν έχει πραγματικά την πολιτική βούληση να σπρώξει το μαχαίρι στο κόκαλο. Εκανε μισό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση με το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά… όχι και να θίξουμε τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους μας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT