Παίζοντας με τη φωτιά

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Economist, μια έξυπνη εικονογράφηση έθετε το ερώτημα «πόσο άσχημες» θα γίνουν οι αμερικανικές εκλογές. Η νέα απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, η δεύτερη μέσα σε δύο μήνες εφόσον επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες εναντίον του δράστη, δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία. Μπορεί η αποτροπή της επίθεσης να αποσόβησε τα χειρότερα, αλλά η έξαρση της πολιτικής βίας εντείνει την ανησυχία για τη σταθερότητα της αμερικανικής δημοκρατίας.

Το κύριο άρθρο της Wall Street Journal τονίζει ότι το περιστατικό συνιστά μία ακόμη προειδοποίηση για το πόσο «ανισόρροπη» έχει γίνει η πολιτική στην Αμερική. Η πόλωση εντεινόταν ήδη από την προεδρία Ομπάμα, αλλά πέρασε από τους κομματικούς διαχωρισμούς και τις ρητορικές εξάρσεις σε άλλο επίπεδο με την εισβολή στο Καπιτώλιο από τους οπαδούς του Τραμπ. Η συνέχεια δεν βοήθησε να εξομαλυνθεί η κατάσταση, καθώς ο τέως πρόεδρος συνέχισε το αφήγημα των «κλεμμένων» εκλογών, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στην αμερικανική δημοκρατία. Οπως σημειώνει ο Economist, η δημοκρατία κρίνεται στην αποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος από τους χαμένους. Και σε αυτό το πεδίο, η εμπιστοσύνη στην εκλογική διαδικασία έχει πληγεί.

Την πόλωση ενέτεινε και η προσπάθεια του Κογκρέσου να διώξει πολιτικά τον Τραμπ. Πλέον, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας, οι δολοφονικές επιθέσεις εναντίον του απειλούν να εκτραχύνουν τελείως την κατάσταση, αυξάνοντας τις πιθανότητες οι οπαδοί του να μην αποδεχθούν μια ενδεχόμενη ήττα του στις εκλογές του Νοεμβρίου. Με τη «βοήθεια» και των κοινωνικών μέσων στην επικράτηση του διχαστικού πολιτικού λόγου, ήταν ίσως ζήτημα χρόνου η εθνική επιδημία της ένοπλης βίας να λάβει και πολιτικά χαρακτηριστικά. Η πολιτική βία είχε αυξηθεί ήδη πριν από τις απόπειρες εναντίον του Τραμπ, με πολλαπλασιασμό των απειλών και των περιστατικών βίας εναντίον πολιτικών προσώπων και των δύο κομμάτων. Οι Αμερικανοί κινδυνεύουν να γίνουν απαθείς απέναντι στην πολιτική βία, ενώ ένα 20% την επικροτεί κιόλας. Σε αυτό το κλίμα, οι εκκλήσεις για ενδοσκόπηση και προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι δεν φαίνεται να εισακούονται. Στα κοινωνικά δίκτυα, κάποιοι Δημοκρατικοί διακωμώδησαν την τελευταία απόπειρα εναντίον του Τραμπ. Και από την πλευρά του, ο ίδιος κατηγόρησε τον Τζο Μπάιντεν και την αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές, αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, ότι με τη ρητορική τους προκάλεσαν τη στοχοποίησή του.

Κι ενώ τα δύο κόμματα αλληλοκατηγορούνται, η πολιτική ένταση απειλεί και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Ο ύποπτος επίδοξος δολοφόνος είχε καλέσει δημοσίως το Ιράν να δολοφονήσει τον Τραμπ, εγείροντας ερωτήματα για πιθανές σχέσεις με ξένους πράκτορες. Φαίνεται ότι αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Ο έγκαιρος εντοπισμός της κάννης του όπλου από έναν πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών μπορεί να έσωσε για δεύτερη φορά την αμερικανική δημοκρατία, αλλά για πόσο ακόμη αυτή θα έχει την ίδια τύχη;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT