Η διεθνής μαφία και το «ελληνικό FBI»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Τούρκοι, Σουηδοί, Ουκρανοί, Αυστραλοί, Σέρβοι, Βέλγοι, Ολλανδοί. Θα μπορούσαν να είναι συμμετέχοντες σε διεθνές αθλητικό τουρνουά. Η πραγματικότητα, όμως, δεν είναι τόσο αθώα. Πρόκειται για σκληρούς μαφιόζους που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε καταφύγιο ή, ακόμη χειρότερα, έδρα για τις παράνομες δραστηριότητές τους. Η παρουσία τους στη χώρα αποκαλύπτεται μετά συνήθως μια άγρια δολοφονική ενέδρα και σπανιότερα χάρη σε πληροφορίες προερχόμενες από ξένες, συνεργαζόμενες υπηρεσίες ασφαλείας. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, το συμπέρασμα είναι κοινό: επί σειράν ετών η Ελλάδα αποτέλεσε ένα ασφαλές καταφύγιο για τις διεθνείς ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος.

Στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, η «Κ» δημοσιοποίησε απόρρητη έκθεση των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας, από την οποία προέκυπτε ότι τουλάχιστον πέντε ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος της Τουρκίας έχουν όχι μόνο παρουσία αλλά και δράση στην Ελλάδα.

Ο μεταξύ τους πόλεμος μετράει ήδη επτά νεκρούς σε διάστημα ενός έτους, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας επισημαίνουν τον κίνδυνο η παρουσία ομάδων του τουρκικού οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα να αποτελέσει αντικείμενο «εκμετάλλευσης» από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, μάλιστα, είχε αποκαλυφθεί ότι παρουσία στην Ελλάδα είχε και ο «υπ’ αριθμόν 1» στόχος των διωκτικών αρχών της Αυστραλίας, Α.Π. Συνελήφθη στα τέλη Αυγούστου στο Ντουμπάι, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι διατηρεί ιδιοκτησίες στα νότια προάστια της Αττικής, καθώς και ότι νομιμοποιεί χρήματα από το εμπόριο ναρκωτικών μέσω νομιμοφανών εταιρειών που λειτουργούν στη χώρα.

Καταφύγιο στην Ελλάδα, ωστόσο, έχουν βρει και μέλη τής ιδιαίτερα δραστήριας τα τελευταία χρόνια μαφίας της Σουηδίας. Τον Ιούνιο, συνελήφθη από αστυνομικούς νεαρός Σουηδός, ηγετικό στέλεχος της συμμορίας του αποκαλούμενου «Ελληνα» ή «Greken» στα σουηδικά, της μιας από τις δύο αντίπαλες συμμορίες που δρουν στη Σουηδία. Βρισκόταν στη Χαλκιδική μαζί με τη μητέρα και την αδελφή του. Παλαιότερα, με αφορμή κυρίως άγριες εκτελέσεις, είχε αποκαλυφθεί η δράση στην Ελλάδα μαφιόζων από τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, ναρκεμπόρων από το Βέλγιο και την Ολλανδία κ.ά.

Η διεθνοποίηση του εγκλήματος αποτελεί εν μέρει την εξήγηση στο φαινόμενο. Φορτία κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική μπορούν να σταλούν τράνζιτ στον Πειραιά μέσω εταιρειών – σφραγίδων με έδρα το Βέλγιο, πριν καταλήξουν στην Ολλανδία μέσα σε νταλίκες με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας. Μια άλλη εξήγηση, βέβαια, είναι ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει σοβαρά στη δημιουργία μιας υπηρεσίας με αποκλειστική αρμοδιότητα την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος. Η εν εξελίξει προσπάθεια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ίδρυση του «ελληνικού FBI» κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT