Χωρίς φρένο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Οταν την 7η Οκτωβρίου η Χαμάς επέλεξε να μετατρέψει μια τολμηρή στρατιωτική επιχείρηση σε θεαματική επίδειξη σφαγής αμάχων, ήταν προφανές ότι οι εγκέφαλοι της οργάνωσης επεδίωκαν να ανοίξουν τις πύλες της Κολάσεως. Ηθελαν η αντίδραση του Ισραήλ να φθάσει σε άκρα που θα αποξένωναν τους υποστηρικτές του στον κόσμο. Επίσης, με την ίδια βάναυση λογική, όσο υποφέρουν οι Παλαιστίνιοι πολίτες, τόσο αυξάνεται η πολιτική νομιμοποίηση της τρομοκρατικής οργάνωσης. Η συμμετοχή της ηγεσίας του Ισραήλ στην ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου πρέπει να εξέπληξε τους ίδιους τους σχεδιαστές της 7ης Οκτωβρίου. Αν η Χαμάς ήθελε μια καταστροφική σύγκρουση για να προκαλέσει τη στήριξη συμμάχων και όσων δεν στρατεύονταν μαζί της ακόμη, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και άλλοι ακραίοι στην κυβέρνησή του βρήκαν ευκαιρία να σπάσουν τη βούληση των Παλαιστινίων για αντίσταση μια και καλή. Και οι δύο πλευρές εκβιάζουν υποστήριξη μέσω ασυμβίβαστων, ακραίων θέσεων, που υποδηλώνουν ότι η ήττα θα σήμαινε καταστροφή τους. Αυτό βαραίνει τις συνειδήσεις και των πιο διστακτικών συμμάχων, που φοβούνται γενικευμένη σύρραξη αλλά δεν μπορούν να υπονομεύσουν το αξιόμαχο του συμμάχου τους.

Η σύγκρουση ήρθε σε ώρα επιταχυνόμενης παγκόσμιας αστάθειας. Τα τελευταία χρόνια είδαμε πως η συγκυρία τρέφει τις συγκρούσεις και πως κάθε σύγκρουση συμβάλλει σε περαιτέρω αστάθεια. Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, η υπνοβασία των Ευρωπαίων, ενισχύουν το κίνημα αντιδυτικών δυνάμεων ως εναλλακτική για τη μεταπολεμική διεθνή διακυβέρνηση. Δεν υπάρχει παγκόσμιο «κέντρο» να επιβάλλει λύσεις. Αντιθέτως, οι φλόγες που ξεπηδούν από κάθε διένεξη ενισχύουν τις φωτιές της διχόνοιας σε όλο τον κόσμο, μεταξύ χωρών και μεταξύ ομάδων πολιτών. Πολύπλοκα προβλήματα δεν λύνονται με απόλυτες νοοτροπίες. Με τους διεθνείς θεσμούς να χάνουν αξιοπιστία, με τις δημοκρατικές δυνάμεις να στερούνται αυτοπεποίθησης, φαίνεται ότι τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την πορεία προς περαιτέρω καταστροφή. Μόνη –αμυδρή– ελπίδα είναι ότι οι προφανείς κίνδυνοι θα ξυπνήσουν αρκετούς πολίτες σε κάθε χώρα ως προς την ανάγκη για μια έστω ελάχιστη συνεννόηση μεταξύ τους. Για την Ελλάδα, αυτό αφορά τη διαχείριση των γεωπολιτικών κινδύνων, την εδραίωση πνεύματος εμπιστοσύνης στη δικαιοσύνη, την ενίσχυση της Ευρώπης, την επιβίωσή μας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT