Σκηνές βγαλμένες από τη «Fauda»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Για όσους δεν την έχουν δει ακόμα, η τηλεοπτική σειρά «Fauda», που προβάλλεται σε συνδρομητικό κανάλι, περιγράφει τις δράσεις μιας ομάδας κρούσης της Μοσάντ στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα. Οταν έβλεπα τα επεισόδια αυτής της συναρπαστικής σειράς είχα την εντύπωση πως υπήρχε μια δόση υπερβολής στις ικανότητες αυτής της ομάδας κρούσης και του υποστηρικτικού μηχανισμού της, παρόλο που όλοι οι πρωταγωνιστές, εκτός από ήρωες, ήταν συγχρόνως και τραγικά πρόσωπα. Είχαν απώλειες και ο αντίπαλος δεν δαιμονοποιείτο κατά τρόπο προπαγανδιστικό. Μέσα μου όμως υπήρχε η αμφιβολία κατά πόσον αυτά που βλέπω αντικατοπτρίζουν πλήρως την πραγματικότητα, αν και οι επιδόσεις όλων των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ είναι πασίγνωστες.

Στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας επιτρέπονται όλα τα κτυπήματα. Διότι οι τρομοκράτες δεν σκοτώνουν ενστόλους. Δολοφονούν άοπλους πολίτες μόνο και μόνο γιατί μισούν, όπως συνέβη την 7η Οκτωβρίου.

Παρακολουθώντας όσα συμβαίνουν στον Λίβανο με τους βομβητές στα κινητά τηλέφωνα και στους ασυρμάτους που φέρουν τα στελέχη της Χεζμπολάχ, έβαλα στην άκρη τις επιφυλάξεις μου για την πιστότητα του σεναρίου της «Fauda». Θα έλεγα μάλιστα ότι ο σεναριογράφος είναι υπέρ το δέον φειδωλός όσον αφορά τις ικανότητες όλης της ομάδας, τόσο αυτών που δρουν επί του πεδίου όσο και αυτών που σχεδιάζουν βάσει των πληροφοριών που έχουν.

Δεν γνωρίζω και δεν με απασχολεί πώς παγιδεύτηκαν αυτές οι συσκευές. Εκείνο που με εντυπωσίασε είναι, πρωτίστως, η σύλληψη αυτού του σχεδίου. Μια ομάδα ατόμων ιδιαίτερης ευφυΐας κτύπησε τον εχθρό στη σπονδυλική του στήλη: στις επικοινωνίες. Δεν χρειάζεται να γράψω μια έκθεση ιδεών με θέμα «Οι επικοινωνίες στον σύγχρονο πόλεμο». Την ώρα που γράφω αυτό το κείμενο, και άγνωστο για πόσο καιρό, η Χεζμπολάχ θα είναι επιχειρησιακά παράλυτη. Οχι μόνο γιατί εξουδετερώθηκαν περίπου 3.000 ανώτερα και ανώτατα στελέχη της, δεδομένου ότι τους βομβητές και τους ασυρμάτους δεν τους έφεραν απλά μέλη της οργάνωσης. Τον κυριότερο λόγο για τον οποίο αυτή η τρομοκρατική οργάνωση έχει παραλύσει τον αναλύει ένας ομόθρησκός τους, ένας πολιτικός σχολιαστής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Αμτζά Τάχα. Μεταξύ άλλων γράφει, αναφερόμενος στην ηγεσία τόσο της Χεζμπολάχ όσο και της Χαμάς: «Τώρα θα σας στείλουν 1.000 χρόνια πίσω, σε μια εποχή χωρίς καμιά τεχνολογία όπου ένας ήχος κλήσης μοιάζει θανάσιμος και ένα μπιπ είναι εφιάλτης. Θα σας στοιχειώσει η δική σας η σκιά, θα φοβάστε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε τεχνολογία, θα αποκοπείτε από τον πολιτισμένο κόσμο και θα σας νικήσουν όχι με σφαίρες ή τανκς, αλλά με τη θέληση γενναίων και ευφυών ανθρώπων». Σχολιαστές, με μονίμως μονομερή ευαισθησία, διερωτήθηκαν υποκριτικά για την ηθική διάσταση του συγκεκριμένου κτυπήματος των Ισραηλινών. Η απάντηση είναι μία και την έδωσαν πρώτοι οι Αμερικανοί μετά την 11η Σεπτεμβρίου: Στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας επιτρέπονται όλα τα κτυπήματα. Διότι οι τρομοκράτες δεν πλήττουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δεν σκοτώνουν ενστόλους. Δολοφονούν άοπλους πολίτες μόνο και μόνο γιατί μισούν, όπως ακριβώς συνέβη την 7η Οκτωβρίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT