Η φανέλα με το όνομα ΕΜΣΤ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

«Την πρώτη φορά που είδα την μπλούζα τους, δεν κατάλαβα τι γράφει. Δεν έδωσα σημασία, με ένοιαζε μόνο να κερδίσουμε». «Τη δεύτερη φορά αναρωτήθηκες;» ρωτάω. «Οχι, μου το είπε ένας φίλος που μένει κοντά στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης».

Το σύντομο ρεπορτάζ γίνεται πέντε χιλιόμετρα νοτίως του Ελ Πάσο –επισήμως Στάδιο «Γρηγόρης Λαμπράκης»–, έδρα της Athens Kallithea FC. Ως «νεοφώτιστη», η ομάδα θα αγωνίζεται για τη σεζόν 2024-2025 της Super League μετακομίζοντας στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ετσι, οι πιο παλιοί οπαδοί της, που ετοιμάζονται να 60αρίσουν όπως και το σωματείο, μάλλον δεν θα ακούν πλέον πριν από την έναρξη των αγώνων τη σλόου εισαγωγή της μελωδίας του Ενιο Μορικόνε για το γουέστερν «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος», ούτε θα περιμένουν να δουν τους Ινδιάνους έφιππους ψηλά στα βράχια.

Ηταν ανέκαθεν φιλότεχνο, φιλόμουσο και σινεφίλ το καλλιθεάτικο ποδοσφαιρικό σωματείο, γι’ αυτό η ομάδα βρέθηκε, στην καλύτερη σεζόν της εδώ και πολλά χρόνια, να έχει στο μπροστινό μέρος της επίσημης εμφάνισής της τον λογότυπο του ΕΜΣΤ;

Αλλιώς τους θυμάμαι από κάποιες κυριακάτικες βόλτες στο γήπεδο, –χαβαλές και χαρά Θεού–, αλλά όπως έλεγε και ο Γιάννης Γαΐτης όταν έφτιαξε την εγκατάσταση «Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: το γκολ» (1973-74): « (…) τα είδωλα του ποδοσφαίρου, ο κόσμος που είναι γύρω τους, η εναγώνια αναμονή, η συνάντηση του πάθους και της τύχης που καθορίζει το αποτέλεσμα του αγώνα, αποτελούν την πρώτη ύλη της δουλειάς μου».

Η ανακοίνωση για την πρωτότυπη σύμπραξη του ΕΜΣΤ με την Athens Kallithea FC, που έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου, αναφέρει τη σημασία της γειτνίασης του παλιού εργοστασίου ζυθοποιίας ΦΙΞ με την έδρα της ομάδας – μόλις δύο χλμ. ανατολικά. Αναφέρει επίσης ότι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «εστιάζει σε πρακτικές που εξετάζουν με κριτικό βλέμμα συνολικά την κοινωνία (…) ενώ ταυτοχρόνως αναδεικνύουν τη σημασία του δημοσίου διαλόγου και των “κοινών”».

Ο τρόπος με τον οποίο η μαζική κουλτούρα επηρεάζει την καλλιτεχνική δημιουργία, και εάν ό,τι ονομάζουμε αντικειμενικά «πραγματικός κόσμος» δανείζει ή δανείζεται στοιχεία από τη σύγχρονη εικονοπλασία, είναι ζήτημα των θεωρητικών της τέχνης. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ υπογραμμίζει ότι «τόσο το ποδόσφαιρο όσο και η τέχνη βελτιώνουν την κοινωνική και πολιτιστική ζωή», ενώ ο αμερικανοτραφής πρόεδρος της Athens Kallithea δηλώνει ιδιαίτερα περήφανος που συμμετέχει σε αυτή την «πρωτόγνωρη σύμπραξη». Από την πλευρά τους, οι οπαδοί –ίσως οι πιο προληπτικοί άνθρωποι του πλανήτη– στηρίζουν το γουρλίδικη φανέλα τους και ονειρεύονται να κάνει πασαρέλα και στα γήπεδα της Ευρώπης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT