Ψαρεύοντας στον Διαδικτυακό Ωκεανό

5' 12" χρόνος ανάγνωσης

Οσο ζει κανείς μαθαίνει. Τα παθήματα, δικά σου ή γνωρίμων σου, είναι ένας καλός πόρος γνώσης. Ο περίφημος νόμος του Αισχύλου πάντως, «ο παθός μαθός», δεν ισχύει απολύτως. Μάρτυρας η ευκολία, για να μην πω η απόλαυση, με την οποία επιστρέφουμε στα ίδια λάθη, για να ορκιστούμε εκ νέου αμέσως μετά «δεν θα το ξανακάνω» (τρις). Και το ξανακάνουμε.

Μέχρι πρότινος λοιπόν δεν ήξερα τι είναι το «Ισπανικό Λότο». Ούτε η «Νιγηριανή Απάτη». Αλλά ούτε το Phishing, το Smishing (SMS phishing), το Vishing (συντομογραφία του φωνητικού phishing) και όσα άλλα εκτελωνίζονται αμετάφραστα από τη γλώσσα-γεννήτρια των τελευταίων δεκαετιών. Οι απατεώνες που εμπιστεύονται τη μέθοδο «Ισπανικό Λότο» σε πληροφορούν με μέιλ ότι κέρδισες μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ –ή και εκατοντάδες, το τζάμπα πράμα δεν είναι ποτέ ακριβό– σε ηλεκτρονική κλήρωση του Διαδικτύου. Εχει και ωραίες σφραγίδες το μήνυμα πάνω στα συνημμένα του, επίσημα έγγραφα υποτίθεται. Πώς να μην εντυπωσιαστείς από το όνομα και το σύμβολο της Mikrosoft, ας πούμε, ή του Yahoοo;

Αναυδος από τον ενθουσιασμό σου που σε θυμήθηκε επιτέλους η Τύχη, και πάντα σίγουρος πως η καπατσοσύνη σου είναι ασυναγώνιστη και ουδείς μπορεί να σου τη φέρει, δεν δίνεις σημασία σε δύο λεπτομερειούλες. Οτι δεν συμμετείχες σε καμία διαδικτυακή κλήρωση και ποτέ σου δεν έδωσες εκτός Ελλάδας την ηλεκτρονική σου διεύθυνση. Ωσπου να βρεις την εξήγηση, και να καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι η θεά Τύχη, αποφασισμένη να σε βοηθήσει, κατάφερε να πείσει τον εν θεότητι συνάδελφό της Ερμή, προστάτη των πάσης φύσεως επικοινωνιών, να της δώσει την ηλεκτρονική αντρέσα σου, έχεις ξοδέψει τόσα φαιά κύτταρα, που δεν περισσεύουν μερικά για ν’ ανοίξουν τα μάτια σου. Και να διακρίνεις ότι το μεν Yahoοo είναι γραμμένο με τρία όου (όου όου, μάνα μου), το δε Mikrosoft έχει k εκεί όπου θα έπρεπε να έχει c. Σιγά τα ωά. Μια χαρά δουλεύει ακόμα το SFICO που αγόρασες σαν SEICO τον περασμένο αιώνα, σε περίπτερο της Ομόνοιας. Απλώς χρειάστηκε να του αλλάξεις καμιά πενηνταριά πλαστικά λουράκια μέχρι τώρα. Πεπεισμένος λοιπόν από μια ακολουθία ώριμων σκέψεων, στέλνεις τα 2.000 ή 3.000 ευρώ που σου ζητάνε οι ισπανολοτάρχες «για να πληρώσουν κάποιους φόρους και τα έξοδα εκταμίευσης» και αμέσως έπειτα να σου στείλουν το μέγα δώρο.

Κάθε χρόνο ο απέραντος διαδικτυακός ωκεανός μοιράζει στην οικουμένη αναρίθμητα μηνύματα-δολώματα ισπανικού λότο (ή ταϊλανδέζικου ή βραζιλιάνικου ή νορβηγικού…). Και τσιμπάνε πολλοί. Οπως τσιμπάνε και όταν φτάνει στο κυτίον της αλληλογραφίας τους η δακρύβρεχτη έκκληση από τη Νιγηρία (ή το Ιράκ, τη Ρωσία κ.ο.κ.) να χαρίσεις τον αριθμό του τραπεζικού σου λογαριασμού σε κάποιον άνθρωπο που κινδυνεύει κίνδυνο μέγα. Ωστε αυτός να σου αντιχαρίσει το 20% ή και το 30% του τεράστιου κεφαλαίου του που, σαν πολιτικώς διωκόμενος, αδυνατεί να το αποπαγιδεύσει και να το εξαγάγει με άλλο τρόπο. Παιδιόθεν ευαίσθητος, ενδίδεις, παραδίδοντας τις αποταμιεύσεις σου σε χακεράδες ολκής. Χτυπάς μετά το κεφάλι σου στον τοίχο, αλλά με τη μέθοδο αυτή δεν ωριμάζουν ούτε τα σύκα. Κι ας πιστεύουμε το αντίθετο εμείς οι βιαστικοί συκοβόλοι.

Ολα αυτά τα έμαθα ακούγοντας γνωστούς μου να με πληροφορούν για δικούς τους γνωστούς που την πάτησαν, άλλος πολύ (σε χιλιάρικα) κι άλλος λίγο (σε κατοστάρικα), καταπίνοντας χανοειδώς δολώματα του Διαδικτύου. Στρώθηκα έπειτα και διάβασα ρεπορτάζ για τις ηλεκτρονικές απάτες. Αλλά και τις προειδοποιήσεις της επίσημης πολιτείας, στις οποίες δεν συνηθίζουμε να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Πρωτίστως οι πεπεισμένοι για δύο τινά. Πρώτον, ότι «οι υπηρεσίες είναι γεμάτες τεμπελοκομματόσκυλα, μισή δουλειά της προκοπής δεν κάνουν». Και δεύτερον, ότι η αφεντιά τους έχει κληρονομήσει το 99,99% των γονιδίων του πολυμήχανου Οδυσσέα, μαέστρου στις εξαπατήσεις, όπως το έδειξε και με τον Δούρειο Ιππο και με τη σκευωρία του εις βάρος του Παλαμήδη, που κατέληξε στον διά λιθοβολισμού θάνατό του.

Δύο από τα 100 εκατ. μηνύματα phishing που δεν μπλόκαρε η Google έφτασαν στη θυρίδα μου, στα spam. Και έπεσα σε δίλημμα βασανιστικό: Να γίνω Κροίσος ή να μη γίνω;

Δεν είσαι εσύ σαν τα Αμερικανάκια, που το 2023 έχασαν πάνω από δέκα δισ. δολάρια, πέφτοντας σε μια από τις πάμπολλες και ποικιλόμορφες ηλεκτρονικές παγίδες. Εσύ είσαι ευρωπαϊκό σαΐνι. Στην τριετία 2018-2020 οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχασαν μόλις 24 δισ. δολάρια. Ούτε καν 25. Και μόνο το 21% των εξαπατηθέντων προχώρησε σε καταγγελία. Οι άλλοι κατάπιαν σιωπηρά τον θυμό τους, για να μην τους πουν κορόιδα. Για την Ελλάδα, οι επίσημα ανακοινωμένοι αριθμοί για το 2023 έχουν ως εξής: 3.656 τετελεσμένες πράξεις εξαπάτησης, 627 εξιχνιάσεις, 273 απόπειρες, 3.733 θύματα.

Οι οικουμενικοί αριθμοί φανερώνουν το ασύλληπτο μέγεθος του παιχνιδιού. Το 2021 αποστέλλονταν καθημερινά περίπου 3,4 δισ. spam μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το 2022 τα spam αντιστοιχούσαν στο 48,63% των συνολικών μέιλ. Η Google μπλοκάρει περίπου 100 εκατ. μηνύματα phishing κάθε μέρα. Δύο από αυτά που δεν μπλόκαρε έφτασαν και στη δική μου ταχυδρομική θυρίδα, στα spam. Και έπεσα σε δίλημμα βασανιστικό: Να γίνω Κροίσος ή να μη γίνω;

Θλιμμένο το πρώτο μήνυμα, εξ ου και τα θλιβερά ελληνικά του: «Ξέρω ότι αυτό το γράμμα μπορεί να σας συναντήσει πολύ περίεργα. Ωστόσο, είναι απλώς η επείγουσα ανάγκη μου για ξένο συνεργάτη. Χρειάζομαι την ειλικρινή βοήθειά σας για να το συνειδητοποιήσω ανθρωπιστικό έργο. Δυστυχώς, είμαι άρρωστος στο τελικό στάδιο και πρόκειται να πεθάνω. Εγώ θέλετε να ξοδέψετε χρήματα. Η κληρονομιά μου είναι 3.150.000 δολάρια ΗΠΑ για φιλανθρωπικούς σκοπούς στη χώρα σας όταν το λαμβάνετε. Θα ήταν χαρά να ολοκληρώσω αυτό το έργο μαζί σας πριν πεθάνω. Περισσότερες πληροφορίες θα σας δοθούν όταν απαντήσετε στο δικό μου πρόταση». Υπογραφή: Κυρία Κέιτ Ατζ…..

Το δεύτερο μέιλ ήταν ένα ηχηρό ράπισμα στους διεφθαρμένους αυτού του κόσμου: «Εχουμε δώσει εντολή στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο Λονδίνο και στο ΔΝΤ να διερευνήσουν τον λόγο της άσκοπης καθυστέρησης στις εκταμιεύσεις. Ανακαλύψαμε ότι η πληρωμή σας καθυστέρησε από διεφθαρμένους τραπεζικούς υπαλλήλους που προσπάθησαν να αποτρέψουν τα χρήματά σας στους προσωπικούς τους λογαριασμούς. Αποφύγετε απελπιστικές καταστάσεις με τράπεζες και άλλες αρχές σε ποινικές υποθέσεις. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποφάσισε να σας αποζημιώσει το ποσό των 1.000.000 δολαρίων και να το μεταφέρει στον τραπεζικό σας λογαριασμό. Επικοινωνήστε με την Αντίστοιχη Γραμματέα της Τράπεζας κα Rose J….».

Κι ενώ βασανιζόμουν όπως ο γάιδαρος του Μπουριντάν μπροστά σε δύο δέματα σανό, νέο μήνυμα έκανε τρίλημμα το δίλημμά μου: «Προσοχή Αγαπητέ Δικαιούχο. Το ποσό που καταθέσαμε στο όνομά σας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι 2.500.000 δολάρια. Κρατήστε το εμπιστευτικό για λόγους ασφαλείας».

Ούτε συζήτηση. Δεν θα το πω σε κανέναν. Χάνονται τέτοιες χρυσές ευκαιρίες;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT