Παρεξηγημένη λέξη

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Πώς θα χαρακτηρίζατε εσείς την τεχνολογική επίθεση του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ; Ενα επεισόδιο του τεχνολογικού πολέμου; Επιτυχία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ; Απόδειξη ότι η Χεζμπολάχ έχει ένα μαλακό υπογάστριο, το οποίο είναι ο τεχνολογικός της εξοπλισμός; Είναι αναγκασμένη να τον εισάγει, άρα δεν μπορεί να τον ελέγχει. Μέσα σε δύο ημέρες το σύστημα ενδοεπικοινωνίας του «Κόμματος του Θεού» αποδείχθηκε δολοφονικό. Βομβητές, απλοί βομβητές, και γουόκι τόκι εξερράγησαν στα χέρια των χρηστών τους τραυματίζοντάς τους, ακρωτηριάζοντάς τους, ακόμη και σκοτώνοντάς τους. Μια θεαματική επιτυχία του Ισραήλ, η οποία, πέρα από τις απώλειες στο ανθρώπινο δυναμικό της τρομοκρατικής οργάνωσης, κατάφερε ένα καίριο χτύπημα στο σύστημα επικοινωνιών της, άρα στο κεντρικό νευρικό της σύστημα. Κι όμως άκουσα να την αποκαλούν «τρομοκρατική επίθεση» του Ισραήλ εναντίον «μαχητών». Οπου για μια ακόμη φορά άρχισα να αμφιβάλλω για τη σημασία των λέξεων που χρησιμοποιώ και κατ’ επέκταση για τη σημασία που έχουν οι λέξεις της ελληνικής: «τρομοκρατική επίθεση»; Φαντάζεσαι έναν φιλήσυχο «μαχητή» που ενώ ρουφάει το κεφίρ του υπό το σεληνόφως και του έρχεται η όρεξη να μιλήσει με την αγαπημένη του τινάζεται στον αέρα. Ο «μαχητής» αυτός συμμετέχει σε μια οργάνωση που τον τελευταίο χρόνο μόνον έριξε 8.500 βλήματα, πυραύλους και drones στο βόρειο Ισραήλ. Το αποτέλεσμα είναι ότι περίπου 80.000 κάτοικοι της περιοχής έχουν αναγκασθεί να ξεσπιτωθούν για να ζητήσουν ασφαλές καταφύγιο νοτιότερα. Το Ισραήλ, από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023, διεξάγει έναν αμυντικό πόλεμο σε δύο μέτωπα. Το ένα είναι η Χαμάς στη Γάζα, το δεύτερο η Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Είναι πόλεμος επιβίωσης, αφού και οι δύο αυτές τρομοκρατικές οργανώσεις απαιτούν τον αφανισμό του κράτους του Ισραήλ.

Δεν είμαι ειδικός στα γεωστρατηγικά. Παρακολουθώ όσα λένε οι ειδικοί, όσο μπορώ, κυρίως δε τις αμφιβολίες που διατυπώνονται ως προς τη στρατηγική του Ισραήλ. Μπορεί να τον κερδίσει αυτόν τον πόλεμο; Και τι σημαίνει μπορεί να τον κερδίσει; Μπορεί να αφανίσει τη Χαμάς και να φέρει πίσω όσους ομήρους είναι ακόμη ζωντανοί; Και τώρα μπορεί να αντιμετωπίσει τη Χεζμπολάχ με πολλαπλάσια δύναμη πυρός από τη Χαμάς, θυγατρική μιας μεγάλης περιφερειακής δύναμης όπως το Ιράν; Δεν ξέρω τι έχει στον νου της η ηγεσία του Ισραήλ. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι το Ισραήλ, ως προκεχωρημένο φυλάκιο του δυτικού πολιτισμού απέναντι στην ισλαμική επιθετικότητα, έχει να αντιμετωπίσει και τη νοοτροπία ενός μέρους του ελεύθερου κόσμου, των συμμάχων του. Δεν ξέρω αν είναι το μεγαλύτερο, πάντως είναι το πιο θορυβώδες. Μια σκέψη που έκανα όταν επισκεπτόμενος την Πνύκα είδα σε μία από τις αρχαίες πέτρες ένα γκράφιτι: Free Palestine. Κάποια αγαθή συνείδηση πλάνταξε και το έγραψε. Ο ανθρωπισμός έχει καταντήσει η πιο παρεξηγημένη λέξη της Δύσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT