Τα e-φροντιστήρια και το ΑΣΕΠ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης

Το συμβατικό φροντιστήριο προτιμούν οι καθηγητές, και όχι το ψηφιακό του υπουργείου Παιδείας. Αυτό δείχνει το έως τώρα χαμηλό ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών να εργαστούν στο ψηφιακό φροντιστήριο, με αποτέλεσμα το υπουργείο να προχωρά σε συμπληρωματικές προσκλήσεις.

Στο ψηφιακό φροντιστήριο οι περίπου 120.000 τελειόφοιτοι του λυκείου θα μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά τις 45άλεπτες παραδόσεις των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο ψηφιακό φροντιστήριο έληγε στις 21 Αυγούστου, με το υπουργείο να θέτει ως προϋπόθεση την πενταετή εκπαιδευτική υπηρεσία σε σχολική μονάδα. Ωστόσο, αφού ολοκληρώθηκε η προθεσμία, λόγω του χαμηλού ενδιαφέροντος το υπ. Παιδείας αναγκάστηκε, με τροπολογία σε ν/σ του υπ. Δικαιοσύνης, να προσθέσει στους όρους συμμετοχής την πενταετή διδακτική εμπειρία, επιτρέποντας να δηλώσουν συμμετοχή και εκπαιδευτικοί που έχουν διδάξει σε φροντιστήρια. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν πέραν της μιας νέες συμπληρωματικές προσκλήσεις, καθώς δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες σε όλες τις ειδικότητες. Η έλλειψη, ωστόσο, ενδιαφερό-μενων εκπαιδευτικών δεν αναδεικνύει μόνο αριθμητικό πρόβλημα στον σχεδιασμό του προγράμματος, αλλά και ποιοτικό. Ρητορικό ερώτημα: κάθε φορά που οι ποδοσφαιρικές ομάδες έχουν κάποια έλλειψη σε μία συγκεκριμένη θέση της ενδεκάδας, προσφεύγουν στους καταλόγους του ΑΣΕΠ και όσοι –καλοί– ποδοσφαιριστές… προσέλθετε;

Το υπ. Παιδείας έπρεπε να συμπεριλάβει στην αρχική πρόσκληση την προϋπηρεσία σε φροντιστήριο, με δεδομένο ότι στόχος είναι η ενίσχυση των μαθητών και η προετοιμασία τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Δεν το έκανε, ίσως, φοβικά για να μην κατηγορηθεί ότι «εξυπηρετεί» την ιδιωτική εκπαίδευση. Μα κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας; Το φροντιστήριο έχει διαφορετικό ρόλο από το σχολείο. Πρέπει να έχει καθηγητές εκπαιδευμένους στην προετοιμασία των παιδιών, με μέθοδο και πειθαρχία. Τι καλύτερο μάλιστα, αφού το ψηφιακό φροντιστήριο του υπ. Παιδείας είναι δωρεάν.

Για τους ίδιους λόγους είναι άστοχη και λαϊκίστικη η κριτική των συνδικαλιστών και της αντιπολίτευσης. Το φροντιστήριο είναι μια πραγματικότητα που βολεύει πολλούς, καθώς εξασφαλίζει δουλειά και επιπλέον εισόδημα. Και εάν κάνουν πως την αγνοούν οι πολιτικοί, το γνωρίζουν καλά οι καθηγητές…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT