Ο μύθος του «βυθίσατε το Χόρα»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Ο κοινός νους πιστεύει ότι πολλές φορές, στα ανώτατα κλιμάκια της πολιτικής εξουσίας, υπάρχει μια κατανομή ρόλων. Ο συναινετικός και ο πράος από τη μια μεριά, ο επιθετικός και συγκρουσιακός από την άλλη. Αυτή η αντίληψη κινείται επάνω στη λογική ότι τα πάντα είναι σκηνοθετημένα. Συνήθως τον ρόλο του καλού τον υποδύεται ο πρωθυπουργός και του άγριου ένας υπουργός του ή ένας ηγέτης της αντιπολίτευσης. Επάνω σε αυτόν τον καμβά φιλοτεχνήθηκε ο μύθος τού «βυθίσατε το Χόρα». Επειδή υπάρχουν και νεότεροι σε ηλικία αναγνώστες, παραθέτω εν τάχει την εξιστόρηση των γεγονότων.

Το καλοκαίρι του 1976, η τουρκική κυβέρνηση έβγαλε το ερευνητικό σκάφος «Χόρα» για έρευνες στο Αιγαίο, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία. Στις 6 Αυγούστου, πλησίαζε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και σήμανε συναγερμός στις Ενοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου έκανε περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη. Τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, από την Αλεξανδρούπολη, είπε το «βυθίσατε το Χόρα». Μια δήλωση που χαρακτηρίστηκε τότε από όλα τα κόμματα ως λαϊκιστική και εθνικά επικίνδυνη. Μερικά χρόνια αργότερα, στις 23 Μαΐου 1980 –το ΠΑΣΟΚ είναι αξιωματική αντιπολίτευση και επελαύνει προς την εξουσία–, σε συζήτηση στη Βουλή ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε για την επίμαχη δήλωσή του: «Είμαι απολύτως δεσμευμένος και δεν είμαι σε θέση να μιλήσω, οποιανδήποτε φθορά και αν αυτό επιφέρει, γιατί σέβομαι κοινές αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι υπήρξε τότε μια συνεννόηση με την κυβέρνηση. Προς επίρρωσιν των όσων είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου έσπευσε, αμέσως μετά, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος λέγοντας: «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τη Βουλή ότι πράγματι ο κ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβη στη διατύπωση των λέξεων εκείνων για ορισμένο εθνικό σκοπό», δεχόμενος τις ευχαριστίες του Ανδρέα Παπανδρέου για αυτήν την παραδοχή του.

Μερικές φορές η Ιστορία γράφεται από πολύ λιγότερο θεατρικές κινήσεις.

Πολλά χρόνια αργότερα, το 2002, ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο εξ απορρήτων του Κωνσταντίνου Καραμανλή, έδωσε μια άλλη διάσταση, πιο πεζή, στο «βυθίσατε το Χόρα». Ενημέρωσε απλώς τον Ανδρέα Παπανδρέου λέγοντας «κ. πρόεδρε, το Χόρα μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, κάνει έρευνες και επομένως μπαίνουμε σε κρίση με την Τουρκία». Μετά δύο ημέρες, όταν ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στην Αθήνα, ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό και ενώ είχε κάνει τη γνωστή δήλωση.

Μερικές φορές η Ιστορία γράφεται από πολύ λιγότερο θεατρικές κινήσεις. Αλλες φορές η προσωπικότητα των βασικών παικτών, μερικές φορές οι πολιτικές πεποιθήσεις τους και η αντίληψη που έχουν για το πώς ασκείται η πολιτική, οι γενικότεροι προσωπικοί σχεδιασμοί τους, όλα αυτά, συν το φορτίο της τρέχουσας συγκυρίας, διαμορφώνουν πολιτικές συμπεριφορές που απέχουν πολύ από τις σικέ διευθετήσεις. Βέβαια, εξ αντικειμένου, η εικόνα που παράγεται δικαιολογεί την πεποίθηση ότι, π.χ., ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης έχουν μοιράσει τους ρόλους τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT