Νέα ελπίδα στις ΗΠΑ με την Κάμαλα Χάρις

Νέα ελπίδα στις ΗΠΑ με την Κάμαλα Χάρις

4' 2" χρόνος ανάγνωσης

Υπάρχει ένα νέο κύμα αισιοδοξίας στην Αμερική με την Κάμαλα Χάρις ως υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ. Είναι μια σημαντική εξέλιξη για την Αμερική, τον κόσμο και την Ελλάδα.

Στις αρχές Ιουλίου, Ευρωπαίοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι προέβλεπαν δυστυχώς την επιστροφή ενός προέδρου που περιφρονεί το ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή ως φάρσα, προωθεί την παγκόσμια ανισότητα και επιθυμεί να επιστρέψει τις γυναίκες στον ρόλο που έπαιζαν όταν ο ίδιος ήταν παιδί στη δεκαετία του 1950. Αλλά μέσα σε λίγες εβδομάδες από τότε που μπήκε στον προεκλογικό αγώνα, η Κάμαλα Χάρις απέκτησε ένα μικρό αλλά σαφές προβάδισμα έναντι του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στις πολιτείες – «κλειδιά».

Βλέπουμε μια αλλαγή στην πολιτική δυναμική, που αντικατοπτρίζεται στα επίπεδα ρεκόρ των χρηματικών δωρεών στο Δημοκρατικό Κόμμα και σε μια σημαντική αύξηση των εθελοντών· στην αυξημένη συμμετοχή των ψηφοφόρων· στο πώς οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι επαναξιολογούν τη στάση τους. Η αλλαγή είναι αισθητή ακόμη στους αποδήμους – μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στην Ελλάδα.

Σε μόλις 36 ημέρες οι Αμερικανοί θα προσέλθουν στις κάλπες. Το αποτέλεσμα θα είναι οριακό, παρά το άνετο προβάδισμα των Χάρις – Γουόλς στις ψήφους των πολιτών. Οι μικρότερες, πιο συντηρητικές πολιτείες, έχουν ένα πλεονέκτημα λόγω του εκλογικού συστήματος. Για να επικρατήσουν ρεαλιστικές, ανθρώπινες πολιτικές στην επόμενη κυβέρνηση, οι ψήφοι από πολίτες των ΗΠΑ στο εξωτερικό θα πρέπει να αγγίξουν αριθμούς ρεκόρ.

Οι περίπου 70.000 έως 100.000 Αμερικανοί πολίτες στην Ελλάδα θα μπορούσαν να καθορίσουν το αποτέλεσμα των φετινών προεδρικών εκλογών. Ισως θυμάστε ότι το βράδυ των εκλογών του 2020, ο Τραμπ είχε το αρχικό προβάδισμα στην καταμέτρηση των ψήφων. Ηταν τα ψηφοδέλτια που καταμετρήθηκαν τελευταία, οι επιστολικές ψήφοι των Αμερικανών του εξωτερικού, που καθόρισαν τις προεδρικές εκλογές στην Αριζόνα και την Τζόρτζια. Το περιθώριο νίκης του Τζο Μπάιντεν στην Αριζόνα ήταν 10.457 ψήφοι και ο αριθμός των ψηφοδελτίων που ήρθε από το εξωτερικό ήταν 18.435. Στην Τζόρτζια οι αριθμοί ήταν παρόμοιοι.

Οι Αμερικανοί της διασποράς (70.000-100.000 στην Ελλάδα) μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της Αμερικής εάν ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους.

Με άλλα λόγια, η ψήφος σας μετράει, και όχι μόνο για την επιλογή μεταξύ Τραμπ και Χάρις. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, το διακύβευμα είναι υψηλό. Το δικαίωμά τους να λαμβάνουν αποφάσεις για τα ίδια τα σώματά τους, μία θεμελιώδης ελευθερία, αφαιρέθηκε από το Ρεπουμπλικανικά ελεγχόμενο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και τα «συντηρητικά» νομοθετικά σώματα των πολιτειών, σε αντίθεση με τη βούληση της πλειοψηφίας των Αμερικανών ψηφοφόρων. Σε ορισμένες πολιτείες –Αριζόνα, Μιζούρι, Φλόριντα, Νότια Ντακότα, Κολοράντο, Νέα Υόρκη, Μέριλαντ και Νεβάδα– οι πολίτες θα αποφασίσουν στις εκλογές του Νοεμβρίου εάν θα κατοχυρώσουν τα δικαιώματα των γυναικών στα συντάγματα των πολιτειών τους. Η φωνή σας σε αυτόν τον αγώνα είναι επίσης σημαντική. Μόνο με την εκλογή Δημοκρατικών στο Κογκρέσο και στα νομοθετικά σώματα των πολιτειών μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα υπερασπιστούμε τις ελευθερίες των απλών Αμερικανών πολιτών που κατακτήθηκαν με πολύ κόπο.

Η απαγόρευση των αμβλώσεων είναι ένα προφανές παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στράφηκε προς τον εξτρεμισμό κατ’ εντολήν του Τραμπ. Ο όχλος που εισέβαλε στο Καπιτώλιο για να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών. Μοιραζόμαστε ενστικτωδώς την αποστροφή του αμερικανικού στρατού για την κακομεταχείριση από τον Τραμπ των εθνικών κοιμητηρίων και των νεκρών ηρώων μας για να κάνει μικροπολιτική. Οι ψηφοφόροι θέλουν Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή με κότσια, μία ελεγκτική αρχή που θα τους αποκαλύπτει τα ονόματα των δισεκατομμυριούχων που χρηματοδοτούν την εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και, εκτός από τα νομικά έξοδα, πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα. Οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους στα σχολεία να έχουν πρόσβαση στα βιβλία που επιλέγουν οι βιβλιοθήκες τους και όχι οι πολιτικοί, και να μαθαίνουν την Ιστορία των ΗΠΑ από κανονικούς δασκάλους.

Ο Τραμπ γίνεται ολοένα και πιο εμμονικός και απρόβλεπτος, είναι τόσο απορροφημένος από προσωπικές πικρίες και ναρκισσισμούς, που οι σύμβουλοί του προσπαθούν να τον κάνουν να καθίσει ήσυχος. Ακόμη δεν έχει εξηγήσει τι εννοεί όταν λέει ότι θα «φτιάξει» την αμερικανική δημοκρατία, ώστε οι υποστηρικτές του να μην έχουν ανάγκη να ψηφίσουν ξανά. Πολύ απλά, ο Τραμπ αποτελεί κίνδυνο για τον κόσμο και συγκεκριμένα για τον κόσμο που βασίζεται σε κανόνες, στον οποίο στηρίζεται και η Ελλάδα. Η εκδικητική και απρόβλεπτη συμπεριφορά του υπονομεύει διεθνείς θεσμούς όπως το ΝΑΤΟ, ενώ ενθαρρύνει αυταρχικούς ηγέτες όπως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το αποτέλεσμα των φετινών προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ θα έχει μεγάλη σημασία για τον κόσμο και για την Ελλάδα. Ο κόσμος χρειάζεται έναν ικανό ηγέτη στο τιμόνι της Αμερικής. Οι Αμερικανοί της διασποράς μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία των ΗΠΑ, εάν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τους καλούμε να το κάνουν.

*Ο κ. Μπρέιντι Κίσλινγκ (Brady Kiesling) είναι πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Democrats Abroad Greece, που εκπροσωπεί το Δημοκρατικό Κόμμα στο εξωτερικό. Προηγουμένως υπηρέτησε στη διπλωματική υπηρεσία των ΗΠΑ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT