Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ελλάδα

Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ελλάδα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Αρχές Ιουλίου, το τελευταίο που θα συγκινούσε τη λεγόμενη κοινή γνώμη, τόσο αυθόρμητη όσο και κατασκευασμένη, ήταν μια ανακοίνωση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) για τα πεπραγμένα διαφόρων θεσμικών πλοκάμων της ελληνικής πολιτείας. Με τα κυνικά καύματα να μας εξουθενώνουν σωματικά και διανοητικά, έπειτα και από έναν Ιούνιο τόσο θερμό που χρειάστηκε να κλείσει ακόμα και η Ακρόπολη, δεν περίσσευε πνευματικός χρόνος για τριτεύοντα ζητήματα, ταξινομημένα άλλωστε στην κατηγορία του «συνήθους», όπως η αυθαιρεσία και η βία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού. Κι ύστερα, πώς να σκοντάψει κανείς πάνω σε μια είδηση που ελάχιστα ακούστηκε κι ακόμα πιο λίγο γράφτηκε; Τα αντανακλαστικά σοβαρής μερίδας των ποικίλων μίντια αποδεικνύονται εξαιρετικά όταν πρόκειται να αποσιωπήσουν οτιδήποτε ανθελληνικό.

Και η ανακοίνωση της Επιτροπής ήταν εξόφθαλμα ανθελληνική. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, απίστευτα πράγματα, έφτανε στο σημείο να καλέσει την Ελλάδα (εκ νέου, αλλά ας μην το υπεραξιολογήσουμε αυτό) να μεταρρυθμίσει το σύστημα κράτησης των μεταναστών στα προαναχωρησιακά κέντρα, στα Κλειστά Κέντρα των νησιών του Αιγαίου και στα αστυνομικά τμήματα. Γιατί; Επειδή «κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, τον Νοέμβριο του 2023, έγινε και πάλι αποδέκτης πολλών, αξιόπιστων και χωρίς ανακολουθίες καταγγελιών για εσκεμμένη σωματική κακομεταχείριση κρατουμένων αλλοδαπών από αστυνομικούς σε ορισμένα αστυνομικά τμήματα της Αθήνας και στα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης», καθώς και για «άτυπες, συχνά βίαιες, εξαναγκαστικές απομακρύνσεις αλλοδαπών μέσω του Εβρου ή της θάλασσας».

Ας θεωρήσουμε βέβαιο ότι μετά τον θάνατο του 37χρονου Πακιστανού Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, νόμιμου μετανάστη, μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονος η Επιτροπή θα ξαναματαεπανέλθει, γιατί πολύ δύσκολα θα πειστεί από τις επίσημες «εξηγήσεις» για το καταπληγιασμένο σώμα που δείχνουν οι φωτογραφίες. Και λοιπόν; Αρκετά πια με τις συνήθεις υπερβολές των δικαιωματιστών. Μπορεί το όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης να έχει τον βαρύ τίτλο Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας, συμπεριφέρεται ωστόσο σαν ΜΗΚΥΟ. Και ξέρουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιφυλάσσει στις μη κυβερνητικές οργανώσεις τον ίδιο σεβασμό που τρέφει για τις μη κυβερνητικώς εξαρτώμενες Ανεξάρτητες Αρχές. Σεβασμό μέγα και διαρκή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT