Και ο Οδυσσέας θα ζήλευε

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Εκ των υστέρων, είναι προφανές ότι η επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ μέσω των παγιδευμένων βομβητών και προσωπικών ασυρμάτων των μελών της δεν ήταν απλώς επίδειξη δύναμης του Ισραήλ, για να δείξει ότι έχει διεισδύσει βαθιά στα έγκατα της οργάνωσης. Ούτε ήταν βεβιασμένη κίνηση επειδή υπήρξε υπόνοια πως ο δούρειος ίππος είχε ανακαλυφθεί. Η παγίδα ήταν πιο πολύπλοκη, με σοβαρότερο σκοπό: με την εξουδετέρωση και των χαμηλής τεχνολογίας μέσων επικοινωνίας της οργάνωσης, η ηγεσία αναγκάστηκε να διαφύγει στον ασφαλέστερο τρόπο συνεννόησης, τη διά ζώσης συνάντηση. Μόνο που η διείσδυση του Ισραήλ στον κύριο στρατιωτικό βραχίονα του Ιράν στην περιοχή ήταν ακόμη βαθύτερη απ’ ό,τι υπολόγιζε η ηγεσία της. Ετσι, όταν μαζεύτηκαν όλοι, μαζί με τον αρχηγό τους κάτω από μια πολυκατοικία στη Βηρυτό, οι βόμβες του Ισραήλ αποκεφάλισαν τη Χεζμπολάχ, μαζί με άγνωστο αριθμό αθώων πολιτών. Ο Οδυσσέας ο ίδιος θα ζήλευε το σχέδιο και την εκτέλεσή του.

H διείσδυση του Ισραήλ στον κύριο στρατιωτικό βραχίονα του Ιράν στην περιοχή ήταν ακόμη βαθύτερη απ’ ό,τι υπολόγιζε η ηγεσία της.

Οπως δεν γνωρίζαμε τι σχεδίαζε το Ισραήλ, καθώς ο κοινός νους και οι ισχυρότεροι σύμμαχοι της χώρας απεύχονταν κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δεν γνωρίζουμε τι άλλο έχει σχεδιάσει το Ισραήλ. Γνωρίζει το Ισραήλ πώς τελειώνει η ιστορία που άρχισε πριν από ένα χρόνο, όταν η Χαμάς διέπραξε τη σφαγή αμάχων δίπλα στη Γάζα και την απαγωγή εκατοντάδων πολιτών, στρατιωτών και ξένων; Και τότε, ενώ ήταν φανερό ότι η βαρβαρότητα της επίθεσης ήταν σχεδιασμένη να προκαλέσει την εντονότατη αντίδραση του Ισραήλ, είναι πολύ πιθανό ότι ούτε οι «εγκέφαλοι» της Χαμάς θα περίμεναν όσα ακολούθησαν την 7η Οκτωβρίου.

Φαίνεται πως η Χαμάς δεν αιφνιδίασε μόνο το σύστημα ασφαλείας του Ισραήλ, αλλά βρήκε απροετοίμαστες και την Τεχεράνη και τις «θυγατρικές» του Ιράν στην περιοχή. Πιστεύεται πως οι Ιρανοί γνώριζαν ότι η τρομοκρατική οργάνωση που τροφοδοτούσαν και εκπαίδευαν ετοίμαζε κάτι, αλλά δεν ήξεραν ούτε την ημερομηνία ούτε το πώς θα εξελισσόταν η επιχείρηση. Τότε, η Χαμάς κάλεσε όλους τους συμμάχους της να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον του Ισραήλ. Προφανώς το Ιράν δεν ήταν έτοιμο, καθώς η αντίδραση του νεκρού πια αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ήταν να κάνει τη ζωή των κατοίκων του βορείου Ισραήλ αβίωτη, να απασχολεί ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά (σε σιωπηρή συνεννόηση με το Ισραήλ) να μην υπάρχει τέτοια κλιμάκωση που θα απειλούσε την ευρύτερη περιοχή με πόλεμο. Τώρα, ή το Ισραήλ κατάλαβε ότι η Χεζμπολάχ –το Ιράν δηλαδή– ετοίμαζε κάτι ή ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θέλει κλιμάκωση ώστε οι σύμμαχοι που δυσανασχετούν με το ατελείωτο αιματοκύλισμα στη Γάζα να αναγκαστούν να στηρίξουν το Ισραήλ εναντίον του Ιράν. Δεν γνωρίζουμε εάν το Ισραήλ πιστεύει ότι έτσι θα οδηγήσει τους εχθρούς του σε συνεννόηση μαζί του ή εάν θεωρεί ότι δεν έχει άλλη επιλογή από πόλεμο χωρίς τέλος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT