Ο «ιμπεριαλισμός» του Ισραήλ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Είναι το Ισραήλ ιμπεριαλιστική δύναμη όπως το αποκαλούν διάφοροι καλοθελητές στη Δύση; Σε όσους πολέμους διεξήγαγε έως σήμερα βρέθηκε αντιμέτωπο με δυνάμεις που είχαν ως στόχο την εξαφάνισή του. Η Χαμάς, η οποία καταδίκασε σε εξαθλίωση τον πληθυσμό της Γάζας χρησιμοποιώντας την οικονομική βοήθεια ακόμη και της Ε.Ε. για να εξοπλίζεται, έχει ως στόχο την επέκταση της κυριαρχίας της από τη «θάλασσα ώς το ποτάμι», κοινώς την κατάληψη του Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ, το «κόμμα του Θεού», επίσημη αντιπροσωπεία του καθεστώτος των αγιατολάδων στην περιοχή, το ίδιο. Από πού προκύπτει η ιμπεριαλιστική στρατηγική του Ισραήλ; Πέρυσι, τέτοια εποχή δέχθηκε μια τρομοκρατική επίθεση από τη Χαμάς. Μπορεί ο Νετανιάχου να αισθάνθηκε πως κινδυνεύει η εξουσία του, όμως, από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι όφειλε να αποκαταστήσει το κλονισμένο αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες της χώρας. Ενα χρόνο μετά, οι όμηροι δεν έχουν απελευθερωθεί. Κανείς δεν μπορεί να πει πόσοι απ’ αυτούς είναι ακόμη ζωντανοί. Η δύναμη της Χαμάς όμως έχει σχεδόν εξουδετερωθεί. Ο απολογισμός είναι τρομακτικός. 40.000 νεκροί άμαχοι στη Γάζα και πόσοι ξεριζωμένοι. Η Ιστορία θα κρίνει ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός της τραγωδίας. Πάντως, όχι οι ιμπεριαλιστικές προθέσεις του Ισραήλ.

Η επίθεση κατά της Χεζμπολάχ δεν συνιστά επεκτατικό πόλεμο. Κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, που ορίζουν ότι οι δυνάμεις της πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τριάντα χιλιομέτρων από τα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, η σιιτική οργάνωση χρησιμοποιούσε την περιοχή για να ρίχνει πυραύλους στο έδαφός του. 80.000 Ισραηλινοί ξεσπιτώθηκαν για να γλιτώσουν, στη Δύση δεν άνοιξε μύτη, ωστόσο, όταν το Ισραήλ αναγκάσθηκε να αμυνθεί και πάλι, ξεσηκώθηκαν οι αγαθές συνειδήσεις. Η θεαματική εξουδετέρωση των επικοινωνιών της οργάνωσης ολοκληρώθηκε με τον φόνο του αρχηγού της, Χασάν Νασράλα. Ο δυστυχισμένος Λίβανος πληρώνει τώρα το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ είναι ένα από τα συστατικά της κοινωνίας του. Οχι μόνο δεν είναι περιθωριοποιημένη, αλλά συμμετέχει στο κοινοβούλιο και επηρεάζει την πολιτική της χώρας. Και στο βάθος το Ιράν, το τυραννικό καθεστώς των αγιατολάδων, που όχι μόνο κλονίζεται από εσωτερική κρίση, αλλά βλέπει και τις αντιπροσωπείες του να αποτυγχάνουν στον ρόλο τους η μία μετά την άλλη. Απειλεί με αντίποινα, αλλά μάλλον έχει χάσει την αξιοπιστία του. Ο λόγος που χαρακτηρίζουν το Ισραήλ ιμπεριαλιστικό είναι επειδή είναι δυτική χώρα. Και η Δύση θεωρείται εκ προοιμίου ιμπεριαλιστική και αποικιοκρατική. Και αν και είναι δυτική χώρα, κοινώς «παρηκμασμένη» για όλους αυτούς, διαθέτει σθένος και αποφασιστικότητα. Δεν του συγχωρούν τη δύναμη που χρησιμοποιεί για την επιβίωσή του. Ας διαβάσουν την Παλαιά Διαθήκη για να καταλάβουν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT