Η άλλη σημασία της κάλπης

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Πόσοι ψηφοφόροι θα πάνε στις κάλπες την προσεχή Κυριακή για να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ; Στις 24 Νοεμβρίου, πόσοι θα ψηφίσουν για πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι αριθμοί της κάλπης έχουν τη δική τους βαρύτητα στη συζήτηση για την ενοποίηση του προοδευτικού χώρου που, για την ώρα, έχει μπει σε δεύτερη μοίρα, μια και προέχουν οι διαδικασίες ανάδειξης ηγεσίας στα νέα κόμματα. Τα πρόσωπα που θα επικρατήσουν σίγουρα θα καθορίσουν τις εξελίξεις και ο δρόμος για οποιασδήποτε μορφής σύγκλιση καθόλου εύκολος δεν είναι. Ούτε δεδομένη είναι μια τέτοια πορεία, καθώς οι εκατέρωθεν αστερίσκοι για πρόσωπα και διαδικασίες είναι πολλοί.

Η προσέλευση στις κάλπες είναι ένα σημείο που θα επηρεάσει τη συζήτηση της επόμενης ημέρας. Στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, το 2021, ψήφισαν στον πρώτο γύρο 270.000 άτομα. Στις περυσινές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν στην κάλπη περίπου 150.000 ψηφοφόροι. Στο ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν να αυξήσουν τον αριθμό, για να δείξουν ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον στην εκλογική βάση για τα τεκταινόμενα στο κόμμα και να πιστοποιηθεί, μέσω της μεγάλης συμμετοχής, ότι επανέρχονται στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής. Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπει προβλέψεις, μόνον ευχολόγια.

Ομως, το πόσοι θα ψηφίσουν σε καθεμιά από τις δύο εκλογικές διαδικασίες θα βαρύνει σοβαρά στις εξελίξεις της επόμενης ημέρας. Μια αυξημένη συμμετοχή στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με τη δημοσκοπική άνοδο του κόμματος, θα θέσει νέα δεδομένα στους όρους με τους οποίους θα γίνει η όποια συζήτηση για συμπόρευση ή συνεργασία. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να διατηρήσει τον αριθμό ψηφοφόρων στις εσωκομματικές κάλπες στα περυσινά επίπεδα, κάτι εξαιρετικά αμφίβολο με τα σημερινά δεδομένα, θα θέσει ισχυρή παρουσία στις συζητήσεις για την επόμενη ημέρα. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κατ’ όνομα τίτλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης –η οποία τελεί υπό την απειλή μιας νέας διάσπασης– δεν αρκεί για να στηρίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Εν ολίγοις, ο αριθμός εκείνων που θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ θα επηρεάσει καθοριστικά το ποιος θα βρεθεί την επόμενη ημέρα να συζητά το μέλλον της προοδευτικής παράταξης από ηγετική θέση, βάζοντας τους δικούς του όρους, και ποιος θα είναι στη δυσμενή θέση να αγωνίζεται να κρατηθεί εντός του κάδρου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT