«Ε, και;»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Παρακολουθώντας τον Ντόναλντ Τραμπ σε ζωντανή μετάδοση, είναι σαν να ζούμε μέσα σε κάτι που θα έγραφε Ρωμαίος ιστορικός για την προσωπικότητα και τα πεπραγμένα κάποιου αυτοκράτορα της εποχής του – μεγαλομανιακά, τρομακτικά και απίστευτα. Ο Τραμπ έχει κάτι το εξωπραγματικό, κάτι που, για τους οπαδούς του, μετατρέπει τις αδυναμίες του σε προτερήματα. Αυτοί που δεν γοητεύονται από αυτόν απορούν πώς τόσοι άλλοι τον ακολουθούν πιστά. Οι οπαδοί, όμως, βλέπουν αυτό που θα ήθελαν να είναι οι ίδιοι – πλούσιοι, ψηλοί, άπληστοι, ξεδιάντροποι, αδιάφοροι για την αλήθεια και τη γνώμη άλλων, βάναυσοι εναντίον αντιπάλων, γυναικών, μεταναστών και των πιο αδυνάμων, συνεχώς διαμαρτυρόμενοι και συνεχώς δικαιωμένοι. Ενώ ο Τζο Μπάιντεν αναγκάστηκε, λόγω της σύγχυσής του στην τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Τραμπ, να αποσυρθεί από την προσπάθεια να επανεκλεγεί, ο Τραμπ φαίνεται να αντιμετωπίζει παρόμοια –αν όχι χειρότερα– προβλήματα διαύγειας. Κι όμως, μέσα ενημέρωσης ωραιοποιούν την ασυναρτησία του, κρύβοντας από τους ψηφοφόρους την κατάστασή του.

Οι λόγοι για όλα αυτά είναι πολλοί, και μαζί συμβάλλουν στη συνεχή ενίσχυση του Τραμπ. Οπως σημειώσαμε, η πομπώδης προσωπικότητα και η μανία του να επιδεικνύει τον πλούτο και την αλαζονεία του γοητεύουν όσους θα ήθελαν και αυτοί να είναι έτσι. Αυτοί πιστεύουν ότι τον γνωρίζουν – άρα και αυτός τους γνωρίζει, νοιάζεται γι’ αυτούς. Θα εκδικηθεί τους εχθρούς τους, θα μοιραστεί τα λάφυρα της εξουσίας μαζί τους. Ο,τι θα χαντάκωνε άλλον υποψήφιο, θεωρείται απλώς άλλη μια απόδειξη της δολιότητας των αντιπάλων. Η υπερδύναμη του Τραμπ είναι να μετατρέπει το αρνητικό σε θετικό, να μην περιμένει κανείς κάτι καλό από αυτόν και το κακό να μην τον βαραίνει. Ετσι, ο Τραμπ έχει κυριαρχήσει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Και να το ήθελαν, δεν θα μπορούσαν να τον αντικαταστήσουν. Τον φοβούνται. Εχουν τους λόγους τους: σύμφωνα με μαρτυρία πρώην συμβούλου στον Λευκό Οίκο, όταν, στις 6 Ιανουαρίου 2021, ο Τραμπ ενημερώθηκε ότι ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς κινδύνευε από όχλο που ο Τραμπ ενέπνευσε να καταλάβει το Καπιτώλιο, ο τότε πρόεδρος απάντησε: «Ε, και;». Για τον Τραμπ, όλοι είναι αναλώσιμοι. Η διαφορά με τους Ρωμαίους αυτοκράτορες –που τρομάζει– είναι ότι η δική του ιστορία δεν έχει τελειώσει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT