Σημειώσεις από ένα φονικό

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Ενας Ελληνας, ένα παλικάρι 26 χρόνων, δολοφονήθηκε στο Τελ Αβίβ, σε μία ακόμη αιματηρή επίδειξη του ανακυκλούμενου μίσους. Μαζί με τον Ιωνά Καρούση δολοφονήθηκαν ένας Γεωργιανός, μια γυναίκα ουκρανικής καταγωγής κ.ά. Από τον μακρύ κατάλογο των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης πριν από ένα χρόνο (7.10.2023) καταλαβαίνουμε ότι το Ισραήλ είναι πλέον το μεγαλύτερο, αναλογικώς, χωνευτήρι πολιτισμικών παραδόσεων (melting pot). Ναι μεν, το 80% έχει κάποια εβραϊκή καταγωγή (το 20% είναι Αραβες), αλλά ήταν διαφορετική η πολιτισμική σκευή των Ασκενάζι, από τους δικούς μας Σεφαραδίτες, από εκείνους που πήγαν από τη Ρωσία κ.ά. Αυτό που δεν κατανοούν οι δικοί μας ακροδεξιοί –που όλως παραδόξως και ξαφνικά αγάπησαν το Ισραήλ– είναι ότι η πολυμορφία δεν είναι αδυναμία, είναι πλούτος για μια κοινωνία.

Ενα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η καρτερία του χαροκαμένου πατέρα. «Ο μοναχογιός μου… τον θυσίασαν εδώ στην τρέλα του πολέμου», είπε ο καθηγητής Νευροχειρουργικής κ. Δημήτρης Καρούσης. Δεν καταράστηκε συλλήβδην τους Παλαιστίνιους, τους Αραβες τους μουσουλμάνους. Είπε ότι «και οι μεν οι και οι δε, ο ένας με το Κοράνι και άλλος με την Παλαιά Διαθήκη, κοιτάνε συνεχώς να σκοτώνουν ο ένας τον άλλο, δεν θα σταματήσει ποτέ αυτό. Και αυτή η τρέλα σκοτώνει και αθώους ανθρώπους στο άνθος της ηλικίας τους, τους καλύτερους ανθρώπους» (ΕΡΤ, 2.10.2024).

Το άλλο, λοιπόν, στοιχείο ισχύος του Ισραήλ είναι πως έχει πολλούς εγγράμματους, που κατανοούν ότι το μίσος δεν έχει γενετικά χαρακτηριστικά. Εχει πολίτες που ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές μπορούν να σκεφτούν ψύχραιμα, σε αντίθεση με εκείνους στην άλλη πλευρά των συνόρων που ωρύονται σε κάθε φονικό και φωνασκούν «θάνατος στους Εβραίους». Οχι πως λείπουν οι διαταραγμένοι από το Ισραήλ, αλλά ευτυχώς –και προς το παρόν, τουλάχιστον– δεν δίνουν τον τόνο. Πληθαίνουν, όμως, και αυτό είναι ανησυχητικό για το Ισραήλ και τη Δημοκρατία.

Το τρίτο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η αντοχή της Δημοκρατίας σε δύσκολους καιρούς. Μπορούμε να φανταστούμε τι θα γινόταν στην Ελλάδα; Θα υπήρχαν άρθρα και δηλώσεις διανοουμένων κατά ενός πολέμου που ξεκίνησε μπαμπέσικα με 1.200 άμαχους ομοεθνείς νεκρούς; Θα είχαμε διαδηλώσεις υπέρ κάποιου συμβιβασμού, που στο Ισραήλ είναι πράγματι οδυνηρός αφού το αίμα παιδιών 18, 20, 25 χρόνων είναι ακόμη νωπό;

Η ισχύς του Ισραήλ οφείλεται σε όλα εκείνα που μισούν οι όψιμοι θαυμαστές του. Στην πολυμορφία, στη Δημοκρατία, στην εγγραμματοσύνη του πληθυσμού του. Σε τέτοιο υπόστρωμα γίνονται αποτελεσματικά τα υλικά της άμυνάς του, όπλα, τανκς, αεροπλάνα και άλλα παραφερνάλια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT