Οι αναγνώστες για το Ισραήλ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

«Το Ισραήλ εκδιώκει τους Παλαιστίνιους από τη γη τους από το 1948. Ανεκτός Παλαιστίνιος είναι ο νεκρός ή ο φευγάτος», γράφει ο Δαμιανός Δ. Θα συμφωνήσει μαζί του ο Αντώνης Π. «Πείτε τα χρυσόστομε! Οχι ότι οι άλλοι ήταν/είναι αγγελούδια αλλά αυτή η φιλοϊσραηλινή προπαγάνδα έχει πλέον ξεφύγει». Αναρωτιέμαι πού εντοπίζει τη φιλοϊσραηλινή προπαγάνδα; Στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και στις εκδηλώσεις συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους ή μήπως στην έξαρση του αντισημιτισμού στη Γαλλία; Θα απαντήσει και στους δύο ο Χάρης Ε. «Να ένα ακόμη αντιεβραϊκό παραλήρημα. Από πού να αρχίσει κανείς; Αν οι Αραβες συναινούσαν στη λύση των δύο κρατών, όλα θα ήσαν διαφορετικά. Δεν το έκαναν και οι συνέπειες της ήττας ήσαν βαριές». Ο Κωνσταντίνος Κ.: «Στην πραγματικότητα κανένα αραβικό κράτος δεν θέλει τους Παλαιστίνιους στην επικράτειά του, έχοντας πικρή εμπειρία από την προσπάθειά τους να πάρουν την εξουσία στην Ιορδανία. Πρόσφατα η Αίγυπτος ούτε που συζητούσε την άφιξη Παλαιστινίων στο έδαφός της, η δε Σαουδική Αραβία πληρώνει εκατοντάδες εκατ. στον Λίβανο για έξοδα φιλοξενίας». Και ο Αρκελές Δ.: «Ο σοβαρός άνθρωπος που αναρωτιέται (δεν είναι αθέμιτο) αν το Ισραήλ είναι ιμπεριαλιστικό κράτος, θα πρέπει να δώσει μια ικανοποιητική απάντηση στην, επίσης θεμιτή, ερώτηση γιατί το Ισραήλ έχει αποδώσει τη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο».

Ο Αλκιβιάδης Σ. επισημαίνει, και όχι αδίκως, το πρόβλημα των εποικισμών στη Δυτική Οχθη: «Είναι δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί, κυρίως ως πατρίδα των Εβραίων. Ομως θα ήταν καλύτερα αυτό να γινόταν χωρίς εποικισμούς, δηλαδή χωρίς να προσπαθεί να οικειοποιηθεί εδάφη, που όλοι –και το Ισραήλ– έχουν δεχτεί ότι ανήκουν στην Παλαιστίνη». Να επισημάνω απλώς ότι «η Παλαιστίνη» δεν είναι εθνικός προσδιορισμός. Είναι γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκεται και το Ισραήλ και όταν χρησιμοποιείται ως εθνικός προσδιορισμός ταυτίζεται με τους Παλαιστίνιους. Δεν λέω ότι είναι στις προθέσεις του αναγνώστη. Απλώς το επισημαίνω. «Η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους δεν είναι εφικτή, γιατί τορπιλίζεται συστηματικά από τις ηγεσίες των Παλαιστινίων», σημειώνει ο Savas T. Προς επίρρωσιν ο Georgios B: «Το 1948 η συνθήκη προέβλεπε και δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, οι Αραβες δεν το δέχθηκαν και μετά τα υπόλοιπα αραβικά κράτη έκαναν το κορόιδο!».Από την ημέρα που γράφτηκε το άρθρο και τα σχόλια των αναγνωστών έχει μεσολαβήσει η πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Οταν διαβάσετε το σημερινό μπορεί να έχει ξεκινήσει η αντεπίθεση του Ισραήλ. Ομως μην ξεχνάτε ότι σημασία για μας δεν έχουν μόνον τα ίδια τα γεγονότα, τα οποία δεν μπορούμε να επηρεάσουμε, αλλά και ο τρόπος που τα αντιλαμβανόμαστε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT