Κάμερες παντού!

3' 56" χρόνος ανάγνωσης

Ηταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα ενός Σαββάτου σε μια επαρχιακή πόλη της Αγγλίας, όταν ένα σκουρόχρωμο αυτοκίνητο σταμάτησε δήθεν για να επιβιβάσει ένα ζευγάρι που μόλις είχε αποχωρήσει από κέντρο διασκέδασης και δεν μπορούσε να βρει ταξί. Με το που μπαίνει η νεαρή κοπέλα στο όχημα και πριν προλάβει να μπει ο σύντροφός της, το αυτοκίνητο ξεκίνησε απότομα με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Δυστυχώς, η κοπέλα, διαισθανόμενη κάποιον ιδιαίτερο κίνδυνο να την απειλεί, έκανε μία απονενοημένη πράξη. Ανοιξε την πόρτα καθώς το αυτοκίνητο κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα και επιχείρησε να πηδήξει έξω. Η κίνησή της ήταν όμως μοιραία. Τη στιγμή που έπεσε στο οδόστρωμα, ένα αυτοκίνητο που κινούνταν πίσω από το όχημα του απαγωγέα, την παράσυρε και την τραυμάτισε θανάσιμα. Το πτώμα της βρέθηκε περίπου δύο χιλιόμετρα πιο κάτω από εκεί που έγινε η αρπαγή της.

Η αστυνομία κινητοποιήθηκε αμέσως και προσπάθησε να εντοπίσει το αυτοκίνητο με τη συνδυασμένη ανάλυση των στοιχείων των κρατικών καμερών κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV) που υπάρχουν σε μεγάλη ανάπτυξη σε όλη την Αγγλία, τόσο μέσα στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα το αυτοκίνητο, όπως αυτό περιγράφηκε από τον σύντροφο της απαχθείσας κοπέλας, εντοπίστηκε, όπως εντοπίστηκε και ο ιδιοκτήτης του. Ομως αποδείχθηκε ότι ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, υπήκοος άλλης χώρας της Ε.Ε., είχε εγκαταλείψει την Αγγλία μαζί με το συγκεκριμένο όχημα και έφυγε για τη χώρα του. Η αγγλική αστυνομία πήγε στη χώρα αυτή και με τη βοήθεια δικαστικής συνδρομής βρήκε το όχημα, το κατέσχεσε και το μετέφερε στην Αγγλία. Εκεί, έπειτα από εξονυχιστικό έλεγχο, βρέθηκε δακτυλικό αποτύπωμα της άτυχης κοπέλας στο παράθυρο της πίσω δεξιάς πόρτας του αυτοκινήτου. Κινήθηκε αμέσως η διαδικασία εκδόσεως του οδηγού στην Αγγλία για να δικαστεί εκεί, πράγμα που έγινε. Οπως αργότερα έγινε γνωστό, δικάστηκε και καταδικάστηκε για την πράξη του αυτή και στη συνέχεια εγκλείστηκε στις φυλακές. Η δικαιοσύνη αποδόθηκε.

Οπως όλοι καταλαβαίνουμε, ποτέ δεν θα μπορούσε να εξιχνιαστεί αυτό το φρικτό έγκλημα εάν δεν υπήρχαν τοποθετημένες κρατικές κάμερες κλειστού κυκλώματος σε τόσο μεγάλο εύρος, τόσο στον αστικό ιστό της πόλης όσο και στην ύπαιθρο. Ποτέ δεν θα μπορούσε να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Τα τελευταία χρόνια πολλά εγκλήματα εξιχνιάζονται χάρη στη χρήση πληροφοριών που προέρχονται ακόμη και από παράτυπα τοποθετημένες ιδιωτικές κάμερες. Η αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα μας, κυρίως στον τομέα της ιδιοκτησίας, της περιουσίας αλλά και της ζωής, ιδίως στα πλαίσια του οργανωμένου εγκλήματος, είναι πια γεγονός. Καθημερινά χάνονται ζωές, μετακινούνται περιουσίες, η ανασφάλεια αρχίζει και γίνεται μέρος του ψυχισμού των πολιτών.

Κοντά σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, αλλά και οι βλάβες υγείας που συμβαίνουν εξαιτίας των τροχαίων ατυχημάτων. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, 700 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα το έτος 2018, 688 το 2019, 584 το 2020. Tο 2021 συνέβησαν 10.454 τροχαία ατυχήματα με 624 νεκρούς, το 2022 έφτασαν τα 10.571 με 644 νεκρούς, ενώ το έτος 2023 σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν 11.201 τροχαία ατυχήματα, αριθμός αυξημένος κατά 6,8% σε σχέση με το 2022. Οι νεκροί έφτασαν τους 621. Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι η Ελλάδα κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νεκρών (56%) σε τροχαία δυστυχήματα που συμβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι στο 36%. Οσο κι αν φαίνεται παράξενο, τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα συμβαίνουν μέσα στις πόλεις και στο αστικό δίκτυο όπου σημειώνονται και οι περισσότερες υπερβάσεις ταχύτητας, με το 44,2% να κινείται εκτός των επιτρεπομένων ορίων.

Η χρήση των καμερών βιντεοεπιτήρησης, τοποθετημένες σε μεγάλο εύρος, τόσο στον αστικό ιστό των πόλεων όσο και στην ύπαιθρο, με τις εγγυήσεις της σωστής χρήσης τους από την ΕΛ.ΑΣ. και με τους επιβεβλημένους ασφυκτικούς ελέγχους των εμπλεκομένων Ανεξάρτητων Αρχών, πέρα από κάθε αμφιβολία θα συμβάλει στη δραστική μείωση του εγκλήματος και της παραβατικότητας. Ο εγκληματίας και ο παραβάτης θα αισθάνονται πλέον ζεστή την «ανάσα» της οργανωμένης πολιτείας πάνω από το κεφάλι τους. Οι πολίτες θα αισθάνονται πιο ασφαλείς όταν γνωρίζουν ότι υπάρχει πρόσθετη ασφάλεια «εξ ουρανού», χάρη στη νέα τεχνολογία.

Σ’ αυτούς που θα διατυπώσουν αντιρρήσεις και προβληματισμούς, που ασφαλώς είναι θεμιτοί, ως προς τη χρήση της νέας τεχνολογίας σε σχέση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, πρέπει να πούμε το εξής: Κανένα συνταγματικό του δικαίωμα δεν μπορεί να απολαύσει ο πολίτης όταν φοβάται να βγει από το σπίτι του ή όταν φοβάται να αφήσει το σπίτι του. Οταν περπατάει στον δρόμο και κοιτάζει δεξιά κι αριστερά μην του συμβεί κάτι κακό. Από τη σωστή χρήση της νέας τεχνολογίας θα φοβούνται μόνο οι εγκληματίες και οι παραβάτες.

Και κάτι που παρέλειψα να αναφέρω στην αρχή του άρθρου: το περιστατικό που αναφέρω με την αρπαγή και τον θάνατο της κοπέλας και τον εντοπισμό του δράστη μέσω των καμερών, έγινε στην Αγγλία πριν από 22 χρόνια!

*Ο κ. Βασίλειος Φλωρίδης είναι αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT