Τα λαχεία του κ. Δούκα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Ο κ. Χάρης ∆ούκας κέρδισε πριν από ένα χρόνο τον πρώτο αριθμό του Λαϊκού Λαχείου. Με σύμμαχο την ανέλπιστη αποχή, κατάφερε να ανατρέψει το 41,35% του κ. Κώστα Μπακογιάννη στον πρώτο γύρο και να εκτοξεύσει το δικό του 14,19% στο θηριώδες 55,97% του δευτέρου γύρου, αλλά σε σαφώς μικρότερη δεξαμενή ψηφοφόρων (27% συμμετοχή).

Συνεπώς ήταν η μεγάλη αποχή –ακόμη και από τον πρώτο γύρο (32,32%)– που έδωσε τη νίκη στον άγνωστο μέχρι τότε υποψήφιο και όχι κάποιο Μέτωπο Ανατροπής. Το τελευταίο βοήθησε, αλλά ήταν οι νεοδημοκράτες που έκαναν, διά της αποχής, τον κ. Δούκα δήμαρχο και ας σταματήσουν, επιτέλους, να γκρινιάζουν για την κατάσταση στην Αθήνα. Οπως έλεγε ο Τζορτζ Νέιθαν, «οι κακοί πολιτικοί εκλέγονται από τους καλούς πολίτες που δεν πάνε να ψηφίσουν».

Ο κ. Δούκας έχει ακόμη τέσσερα χρόνια για να αποδείξει την επάρκειά του για τον πρώτο δήμο της χώρας. Αν, φυσικά, τα χρησιμοποιήσει γι’ αυτήν την πλήρους απασχόλησης δουλειά και επιπλέον σταματήσει να κυνηγά το τζόκερ. Να θυμηθούμε ότι μετά τον ανέλπιστο λαχνό του περυσινού Οκτωβρίου, έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της ΚΕΔΕ, παρόλο που τα προγνωστικά –που τελικώς επαληθεύτηκαν– δεν ήταν ευνοϊκά γι’ αυτόν. Κατόπιν έγινε υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, επιτρέποντας στους γελοιογράφους (των εντύπων και του Διαδικτύου) να ξεσαλώσουν.

Προχθές, μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε στην ίδια ακριβώς θέση με εκείνη που ήταν πριν από ακριβώς ένα χρόνο· ας μην ξεχνάμε ότι το βράδυ του πρώτου γύρου (8.10.2023) πήρε τη δεύτερη θέση με διαφορά 1.100 ψήφων από τον τρίτο κ. Κώστα Ζαχαριάδη. Οπως πέρυσι, όλοι θεωρούσαν τον κ. Μπακογιάννη «σίγουρο» δήμαρχο, έτσι και φέτος οι περισσότεροι θεωρούν σίγουρη την εκλογή του κ. Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

«Η κάλπη λοιπόν είναι γκαστρωμένη», που ‘λεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης· ας ελπίσουμε ότι ο όρος «γκαστρωμένη» δεν εμπίπτει σε κάποιες από τις νεοφυείς απαγορεύσεις της πολιτικής ορθότητας. Τίποτε δεν είναι σίγουρο και απομένει να δούμε την επόμενη ημέρα της Αθήνας.

Είναι περίεργο, αλλά οι εντυπώσεις για την κατάσταση της πρωτεύουσας θα κρίνουν εν πολλοίς και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, είτε εκλεγεί είτε δεν εκλεγεί ο κ. Δούκας στην προεδρία του. Καλώς ή κακώς, ο πρώτος δήμος της χώρας –όπου, μάλιστα, εδρεύουν όλα τα μεγάλα ΜΜΕ– είναι το πιο εμβληματικό project της Κεντροαριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε πολλούς δήμους, αλλά ελάχιστοι θα ασχοληθούν με το τι πέτυχε η κ. Χρύσα Αράπογλου στην Καλαμαριά. Τα μάτια όλων –και των ΜΜΕ– θα είναι στην Αθήνα, όπως και τα επιχειρήματα των αντιπάλων του ΠΑΣΟΚ. Ιδίως αν εκλεγεί την επόμενη Κυριακή ο δήμαρχός της.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT