Της ώρας τα καμώματα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Σε δύο εβδομάδες, οι περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους θα μπουν σε μια ανούσια και περιττή διαδικασία, που έχει ρίζες στα τέλη του 18ου αιώνα. Συμφώνως με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αναφέρεται: «Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της E.E. 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04.00 π.μ. σε 03.00 π.μ.».

Φτου και πάλι από την αρχή. Ανήμερα την εορτή του Αγίου Δημητρίου, οι εφημερίδες θα δημοσιεύσουν τα εικονίδια με τα δύο ρολόγια, τα κανάλια θα μεταδίδουν την είδηση «μην ξεχάσετε αύριο τα χαράματα να γυρίσετε μία ώρα πίσω», κι εμείς μαζί με εκατομμύρια άλλους συνευρωπαίους θα τρέχουμε κυριακάτικα να αλλάζουμε τα ρολόγια, που έχουν γίνει πολλά σε κάθε σπιτικό. Μαζί με εμάς το Δημόσιο, επιχειρήσεις, δήμοι με καμπαναριά θα πληρώσουν ένα σκασμό λεφτά διότι πριν από έναν αιώνα, και ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια των μεγάλων πολέμων, οι κυβερνήσεις ήθελαν να εξοικονομήσουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Πολλοί λένε ότι η ιδέα ανήκει στον Βενιαμίν Φραγκλίνο, ο οποίος δημοσίευσε ένα σχετικό άρθρο το 1784! Εφαρμόστηκε στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και απέκτησε δυναμική κατά τον Δεύτερο. Στην Ευρώπη έγινε καθολική πρακτική μετά την πετρελαϊκή κρίση, στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Κατά την πενηντάχρονη εφαρμογή του έγιναν διάφορες μελέτες, που απέδειξαν την αχρηστία έως και την επικινδυνότητα του μέτρου. Πανεπιστημιακές έρευνες δείχνουν 0,3% εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μελέτη του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ το 2008 την κατέβασε στο μηδέν. Αλλες έρευνες σε ΗΠΑ, Καναδά,, Βρετανία σημείωσαν αύξηση τροχαίων ατυχημάτων, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες εμφραγμάτων κατά 10%. Η αλλαγή της ώρας αναστατώνει τους βιολογικούς ρυθμούς των ανθρώπων για αρκετές εβδομάδες, δημιουργώντας προβλήματα αϋπνίας και μείωσης της παραγωγικότητας. Μια μελέτη του 2017 έδειξε ότι η αλλαγή της ώρας είναι υπαίτια για 30 θανάτους στις ΗΠΑ και έχει κόστος 275 εκατ. δολάρια. Ετησίως!

Εχοντας όλα αυτά υπόψη, στις Βρυξέλλες σκέφτηκαν ότι πρέπει να σταματήσει αυτό το εξαμηνιαίο γαϊτανάκι. Το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την κατάργησή του, επιτρέποντας στα κράτη-μέλη να διαλέξουν τη χειμερινή ή τη θερινή ώρα για όλο τον χρόνο. Και μετά τίποτε. Η τύχη της πρότασης έφτασε στο Συμβούλιο Κορυφής κι έκτοτε αγνοείται, ενώ εκατομμύρια πολίτες μπαίνουν δύο φορές τον χρόνο στο μαγγανοπήγαδο του συγχρονισμού των ρολογιών τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT