Το ασανσέρ των τολμηρών φοιτητών

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

Το περιστατικό θα περνούσε στα… χαμηλά του ρεπορτάζ, αφού ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός κατά την πρόσφατη «κατάρρευση» ασανσέρ στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ. Κάποιος κάλεσε το ασανσέρ, αυτό όμως, λόγω βλάβης, σταμάτησε μεταξύ δύο ορόφων. Επεσαν εξαρτήματά του με κρότο, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός, αλλά τα φρένα λειτούργησαν και η καμπίνα σταμάτησε. Ευτυχώς, πάντως, που δεν βρισκόταν μέσα κάποιος.

Δεν ξενίζει, είναι σύνηθες σε πολλές περιπτώσεις του δημόσιου βίου στην Ελλάδα το πινγκ πονγκ επίρριψης ευθυνών μεταξύ των αρμοδίων. Ωστόσο, οι δηλώσεις της Αννας Ροκοφύλλου, προέδρου στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) του αρμόδιου οργανισμού για τις φοιτητικές εστίες, και η θέση της τεχνικής εταιρείας συντήρησης προκαλούν ερωτήματα.

Απαντώντας στις αιτιάσεις για ανεπαρκή ή ανύπαρκτη συντήρηση, η κυρία Ροκοφύλλου δήλωσε (protothema.gr) ότι «έχω τα σχετικά έγγραφα, όλες τις πιστοποιήσεις. Δύο φορές τον μήνα, σε κάθε εστία, γίνεται ανελλιπώς η συντήρηση των ανελκυστήρων. Εχουμε τα τιμολόγια, τις βεβαιώσεις της επιτροπής παρακολούθησης των εργασιών». Και πρόσθεσε: «Νομικά, είμαστε απολύτως καλυμμένοι – έχουμε την πιστοποίηση, τη συντήρηση, τις συμβάσεις με μεγάλες εταιρείες».

Η TÜV Austria, εγκεκριμένος οργανισμός ελέγχου ανελκυστήρων, απάντησε ότι «ο εν λόγω ανελκυστήρας είχε υποβληθεί σε έλεγχο από έμπειρο επιθεωρητή της εταιρείας στις 03/03/2022 και στις 12/09/2023. Ωστόσο, κανένας από τους εν λόγω ελέγχους δεν οδήγησε στην έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ελέγχου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας, και συνεπώς, ο ανελκυστήρας λειτουργούσε για τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς το εν λόγω προβλεπόμενο πιστοποιητικό ελέγχου». Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το ασανσέρ δεν έπρεπε να λειτουργεί, αλλά αυτό συνέχιζε να χρησιμοποιείται, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς της προέδρου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι και οι ίδιοι οι φοιτητές γνώριζαν τα προβλήματα του ασανσέρ και το… απέφευγαν. Μόνο ελάχιστοι έκαναν χρήση του, κι εκείνοι μόνο για να ανέβουν στον 7ο όροφο του κτιρίου.

Το γεγονός επιβεβαιώνει την κακοδαιμονία του ελληνικού Δημοσίου· τόσο ως προς τις κάκιστες υποδομές του όσο και ως προς την επιλογή αρμοδίων. Για την Ιστορία, η κ. Ροκοφύλλου επελέγη με πολιτικά κριτήρια ή μέσω ΑΣΕΠ; Κύριος οίδε!

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT