Η σαγήνη των επικίνδυνων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Μία είναι η απορία στον ψευδόκοσμο των κοινωνικών δικτύων. Ποια αγάπη είναι μεγαλύτερη: του Ελον Μασκ για τον Τραμπ ή του/της Πεν Νταλαούρα για τον Στέφανο Κασσελάκη; Για όσους δεν είναι μυημένοι στον οιονεί κόσμο του Διαδικτύου, ο/η Πεν Νταλαούρα είναι ένα τρολ που ευλογεί διαρκώς τα έργα και τις ημέρες του Στέφανου Κασσελάκη. Ο Ελον Μασκ είναι μεγαλοεπιχειρηματίας –οι προβλέψεις τον θέλουν να είναι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο–, ο οποίος τον τελευταίο καιρό ξημεροβραδιάζεται στο πρώην Τwitter, που το έκανε Χ, αφού το αγόρασε έναντι 44 δισ. δολαρίων.

Η περίπτωση του τελευταίου είναι αινιγματική. Αν και κατά τεκμήριο πολυάσχολος άνθρωπος, ξοδεύει άπειρο χρόνο φτιάχνοντας ή προωθώντας καρικατούρες της αντιπάλου του Τραμπ, Κάμαλα Χάρις. Αν και θεωρείται έξυπνος άνθρωπος, εμφανίζεται να χορεύει σαν αρκούδα στο πάλκο όπου μιλάει ο αγαπημένος του πολιτικός. Αν και εκ των αποτελεσμάτων είναι καλός επιχειρηματίας, συντάσσεται πίσω από κάποιον που έχει στο ιστορικό του έξι χρεοκοπίες. Αν και ιδιοκτήτης ενός από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του πλανήτη, δεν τηρεί καν τα προσχήματα αντικειμενικότητας. Εδωσε 44 δισ. δολάρια για την αγορά της πλατφόρμας, ενώ μπορούσε να τουιτάρει τζάμπα «145 φορές μέσα σε ένα 24ωρο»! (Guardian 14.9.2024), δηλαδή ένα τουίτ ανά 10 λεπτά, αν υποθέσουμε ότι δεν κοιμάται καθόλου. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, οι αναρτήσεις του είναι ένα μείγμα «αντιμεταναστευτικού περιεχομένου (σ.σ.: ο ίδιος είναι μετανάστης στις ΗΠΑ), θεωριών συνωμοσίας για τις εκλογές, επιθέσεων κατά των ΜΜΕ, ανταλλαγής απόψεων με ακροδεξιούς πολιτικούς…».

Είναι άξιον απορίας, λοιπόν, πώς ένας τόσο έξυπνος άνθρωπος –που κατάφερε να εκβιάσει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Tesla και να πάρει μπόνους 56 δισ. δολάρια!– κάνει τέτοια καραγκιοζιλίκια. Δυστυχώς, δεν είναι ο πρώτος και φοβόμαστε ότι δεν είναι ο τελευταίος. Μεγάλες μορφές του πνεύματος –γνήσιοι στοχαστές δηλαδή και όχι Ελον Μασκ– υπέκυψαν στη σαγήνη χειρότερων λαϊκιστών, που αποδείχθηκαν οι χειρότεροι εγκληματίες της Ιστορίας. Τους περιγράφει ο Αμερικανός φιλόσοφος Μαρκ Λίλα στο βιβλίο «Η σαγήνη των Συρακουσών» (στα ελληνικά, εκδ. Athens Review of Books»). Ο τίτλος, φυσικά, παραπέμπει στην Αρχαία Ελλάδα, στα τρία ταξίδια που έκανε ο Πλάτων στις Συρακούσες σε μια προσπάθεια να πείσει τον τύραννο Διονύσιο να γίνει ο «φιλόσοφος-βασιλιάς» που προανήγγειλε με την «Πολιτεία» του.

Αν, λοιπόν, κατά τον Μαρκ Λίλα, την πάτησαν άνθρωποι σαν τους Χάιντεγκερ, Γιάσπερς, Καρλ Σμιτ και άλλους μεγάλους στοχαστές, έπρεπε να περιμένουμε κάτι καλύτερο από τον Ελον Μασκ;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT