Χωρίς «εξάρτυση» στις «βάρδιές» τους

Χωρίς «εξάρτυση» στις «βάρδιές» τους

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Διεφθαρμένες ομάδες, όπως αυτή του ∆ήμου Αθηναίων που εκβίαζε ιδιοκτήτες καταστημάτων, πουλούσε «προστασία» από ελέγχους και εξασφάλιζε ακόμη και αυθαίρετες οικοδομικές εργασίες στο κέντρο της πόλης, κυκλώματα σε πολεοδομίες τουριστικών νησιών και στα ακίνητα του Δημοσίου, λογιών λογιών τοπικά συμφέροντα που συναλλάσσονται κάτω από το τραπέζι με υπαλλήλους σε θέσεις-κλειδιά στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε κομβικές υπηρεσίες του Δημοσίου. Οι αποκαλύψεις που έρχονται συχνά πυκνά γύρω από μαφίες της δημόσιας διοίκησης είναι πολύ ανησυχητικές. Ωστόσο η διαφθορά, η διαπλοκή και οι οικονομικές απάτες στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι τα μόνα προβλήματα που πρέπει να απασχολούν σοβαρά.

Υπάρχει και η ελλιπής άσκηση των καθηκόντων από αιρετούς, η κακοδιοίκηση, η ανευθυνότητα που μπορεί να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνες για τον πολίτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η υπόθεση της Κορίνθου και η δίωξη για κακούργημα που ασκήθηκε εις βάρος του αντιδημάρχου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης για την πυρκαγιά της 29ης Σεπτεμβρίου· πυρκαγιά που κόστισε τη ζωή σε δύο άνδρες και έκανε στάχτη περιουσίες και 70.000 στρέμματα δάσους. Ο εισαγγελέας Κορίνθου βλέπει επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση δίωξης για εμπρησμό και η ποινή που προβλέπεται είναι κάθειρξη από 10 έως 20 χρόνια. Ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για την πολιτική προστασία, κάπνιζε μελίσσια παρά τον δείκτη επικινδυνότητας, σε μια εντυπωσιακή κατάλυση της νομιμότητας από κάποιον που έχει την ευθύνη της τήρησής της.

Οι αποκαλύψεις γύρω από μαφίες της δημόσιας διοίκησης, η διαφθορά και η ελλιπής άσκηση καθηκόντων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επίσης είναι και η υπόθεση του λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Κασσάνδρας, όπου αυτές τις μέρες εξελίσσεται ένα πινγκ πονγκ ευθυνών. Δύο μέλη του δημοτικού συμβουλίου κατηγορούν τη δήμαρχο για παράβαση καθήκοντος σε σχέση με το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε έναν 19χρονο. Δεν συγκάλεσε, υποστηρίζουν, την επιτροπή αδειοδοτήσεων προκειμένου να αποφασιστεί η σφράγιση του λούνα παρκ αμέσως μετά την ειδοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. ότι η επιχείρηση δεν είχε άδεια λειτουργίας. Η δήμαρχος, από την πλευρά της, φέρεται να κατέθεσε ότι είχε εκχωρήσει τις αρμοδιότητες για τις αδειοδοτήσεις καταστημάτων σε αντιδήμαρχο, άρα δεν έχει ευθύνη. Μπαλάκι ευθυνών για λάθη και παραλείψεις, κρυφτό πίσω από τα θολά όρια των αρμοδιοτήτων, ελαφρότητα που δημιουργεί μοιραία κενά ασφαλείας.

Οι κομβικές θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι δύσκολη πίστα και τεράστια ευθύνη. Και γι’ αυτό όποιοι τις κατέχουν, όπου κι αν βρίσκονται στην ιεραρχία, πρέπει να λογοδοτούν όταν η ανεπάρκεια και οι παραλείψεις τους βλάπτουν τους πολίτες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT