Τι θα ήθελαν να κάνει μια ελληνική κυβέρνηση;

Τι θα ήθελαν να κάνει μια ελληνική κυβέρνηση;

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγική ημέρα της 7ης Οκτωβρίου 2023, διάβασα σωρεία αναλύσεων εγκρίτων –χωρίς εισαγωγικά– σχολιαστών. Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις ο νους του αναγνώστη αποθηκεύει τις απόψεις που βρίσκονται πλησιέστερα στις δικές του, αν και μερικές που υποστηρίζουν τα αντίθετα θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για ένα διάλογο. Eτσι, μου έμεινε στο μυαλό αυτό που είπε ο Πιερ-Αντρέ Ταγκιέφ, διατυπωμένο σε δύο, όλο κι όλο, προτάσεις. «Αν οι Παλαιστίνιοι Aραβες κατέθεταν τα όπλα, δεν θα υπήρχε πλέον σύγκρουση. Αν οι Ισραηλινοί κατέθεταν τα όπλα, δεν θα υπήρχε πλέον Ισραήλ».

Δυστυχώς, ένα σημαντικό μέρος των διανοουμένων της Δύσης –και δεν αναφέρομαι στους διανοουμένους της Αριστεράς που έχουν προσδεθεί στο άρμα των μουλάδων– θεωρεί ότι θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στο Ισραήλ για την εκεχειρία στη Γάζα, ενώ συγχρόνως αγωνιούν μήπως ο Λίβανος γίνει μια νέα Γάζα. Τι πιο λογικό, και στις δύο περιπτώσεις, οι πιέσεις να στρέφονταν προς τους επιτιθέμενους, δηλαδή προς τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, που αυτές ξεκίνησαν έναν αιματηρό πόλεμο. Για τη Χαμάς και τα πεπραγμένα της έχουν ειπωθεί τα πάντα. Αν δει ο καλοπροαίρετος αναγνώστης φωτογραφίες από το σύμπλεγμα τειχών που έχουν κτίσει οι Αιγύπτιοι στα σύνορα με τη Γάζα, θα διαπιστώσει ότι είναι εφάμιλλο με το ιστορικό «τείχος του αίσχους» που χώριζε τις δύο Γερμανίες. Πέντε σειρές τείχη που το πρώτο από τα τελευταίο βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων. Γιατί; Οσον αφορά τη Χεζμπολάχ, η Δύση έκλεισε τα μάτια της όταν κατέλαβε τον νότιο Λίβανο.

Κατηγορούν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό πως είναι ακροδεξιός και επιζητεί να λύσει άπαξ διά παντός το παλαιστινιακό πρόβλημα με τα όπλα. Αυτό που κατάλαβα εγώ είναι ότι προσπαθεί να καταστήσει ασφαλές κάθε σημείο της επικράτειας του Ισραήλ. Δηλαδή, τι θα περιμέναμε από μια ελληνική κυβέρνηση αν περιοχές της πατρίδας μας δέχονταν συνεχώς ρουκέτες από τρομοκρατικές οργανώσεις γειτονικής χώρας; Να ανοίξει διάλογο με τους επιτιθέμενους; Μήπως να αναζητήσει τις ιστορικές αιτίες αυτής της τρομοκρατικής συμπεριφοράς; Ή να τους εξοντώσει;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT