Οταν ο ΟΗΕ κηρύσσεται ανεπιθύμητος

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Δεν είναι λίγες οι χώρες που δικαιούνται να έχουν παράπονα από τον ΟΗΕ, όπως και οι μειονότητες που στενάζουν αβοήθητες υπό αυταρχικά καθεστώτα. Η λειτουργία του βραχυκυκλώνεται συστηματικά από τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων. Συνήθως δρουν σαν κυνικές αυτοκρατορίες που νοιάζονται μόνο για τις βλέψεις όσων κρατών ανήκουν στη σφαίρα επιρροής τους. Βλέψεις δίκαιες και άδικες, ηθικές και ανήθικες· αδιακρίτως.

Το κύρος του ΟΗΕ είναι βαριά τραυματισμένο. Δεκάδες ψηφίσματά του έχουν τη μοίρα της γραφής πάνω στο νερό. Σβήνουν ταχύτατα, περιφρονημένα από την ισχύ των αμοραλιστών. Αυτών που μια στο τόσο υποκαθιστούν τον Οργανισμό, στήνοντας συμμαχίες «δικαιοσύνης και δημοκρατίας» και εισβάλλοντας σε όποια χώρα χαρακτηρίζουν «εστία του Κακού». Μέχρι τώρα πάντως κανένα από τα κράτη που νιώθουν αδικημένα δεν έφτασε στο ακραίο σημείο να κηρύξει ανεπιθύμητο στα εδάφη του τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Το διέπραξε και αυτό το Ισραήλ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Αποφασισμένος να καλύψει το κενό στρατηγικής που χαρακτηρίζει τις κινήσεις του με χιλιάδες νεκρούς, Παλαιστινίους, Ισραηλινούς, Λιβανέζους, θέτει τη χώρα του εκτός πλαισίου. Γενικώς.

Δεν πρόκειται για βεντέτα, με μόνο στόχο τον Αντόνιο Γκουτέρες. Η απέχθεια του Νετανιάχου για τον ΟΗΕ αφορά τον θεσμό, όχι ένα πρόσωπο. Αλλωστε από την κατεδαφιστική ρητορική του, στην πρόσφατη ομιλία του στη Νέα Υόρκη, δεν γλίτωσαν ούτε τα Διεθνή Δικαστήρια. Τα κατήγγειλε και αυτά σαν «φωλιές αντισημιτισμού». Συμμορία αντισημιτών ήταν και η τετραμελής επιτροπή του ΟΗΕ, που, κατόπιν αυτοψίας στη Γάζα, καταδίκασε τέλη Σεπτέμβρη τις σοβαρές παραβιάσεις από το Ισραήλ της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Αντρο αντισημιτισμού η Διεθνής Ανεξάρτητη Επιτροπή Ερευνας του ΟΗΕ η οποία, στις 10.10, επίσης κατόπιν αυτοψίας, κατήγγειλε ότι «το Ισραήλ εφαρμόζει συντονισμένη πολιτική καταστροφής του συστήματος υγείας στη Γάζα» και ότι οι «ανελέητες και εσκεμμένες επιθέσεις κατά του ιατρικού προσωπικού ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου».

Η Υπηρεσία Αρωγής Προσφύγων (UNRWA), η διάλυση της οποίας κατάντησε εμμονή; Παράρτημα της Χαμάς. Οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο; Μεταμφιεσμένοι τζιχαντιστές. Εξ ου και οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού εναντίον τους. Για τους ακροδεξιούς κυβερνήτες του Ισραήλ, φανατικούς του «βιβλικού προορισμού του», το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είναι το επίσημο όνομα του δικαιώματος στην αυτοεξαίρεση. Κρίμα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT