«Εγώ μπορώ να νικήσω τον Μητσοτάκη»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Οσοι το είπαν έχασαν, διότι προφανώς δεν έπεισαν γι’ αυτό. Δεν αρκεί μια πανηγυρική δήλωση για να αποκτήσει ένας πολιτικός ικανότητες, που είναι φανερό πως δεν τις έχει. Επιπλέον, είναι και πολιτικά λάθος να προσδίδεις στον αντίπαλό σου την εικόνα του αήττητου που μόνον εσύ μπορεί να τσαλακώσεις. Διότι εσύ χάνεις και φεύγεις, ο μύθος του αήττητου παραμένει. Είναι λογικό οι συνεχόμενες νίκες του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχουν προκαλέσει μια απογοήτευση σε έναν κόσμο που, πρώτον, διακατέχεται από το ιστορικό αντιδεξιό σύνδρομο και, δεύτερον, τρέφει μια αντιπάθεια προς το συγκεκριμένο όνομα. Αντιλαμβάνομαι τα αδιέξοδά τους, τα οποία μεγεθύνονται από την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της αντιπολίτευσης, όπως αντιλαμβάνομαι και την ανάγκη τους από κάπου να πιαστούν. Από κάποιον που εκμεταλλεύεται αυτή την αγωνία τους και τους «πουλάει» την ελπίδα της ήττας Μητσοτάκη. Και ενίοτε δεν είναι πολιτικός…

Εννοείται ότι παρόμοιες δηλώσεις αυτοπεποίθησης, που μερικές φορές είναι συνέπεια μιας αναγκαίας αυταπάτης, δεν είναι αρκετές για να πείσουν την πλειοψηφία των πολιτών στην οποία απευθύνονται. Απαιτούνται και άλλα προσόντα, πέραν μιας δήλωσης, όσο αισιόδοξη και αν είναι. Οι περισσότεροι πολίτες είναι πλέον υποψιασμένοι, δύσπιστοι, επιφυλακτικοί και σε γενικές γραμμές μπορούν να ξεχωρίζουν τα φύκια από τις μεταξωτές κορδέλες. Μπορούν να κρίνουν τη φρούδα εξαγγελία από τον πειστικό πολιτικό λόγο. Η περίπτωση του δημάρχου Αθηναίων είναι χαρακτηριστική.

Οι περισσότεροι πολίτες είναι πλέον υποψιασμένοι, δύσπιστοι, επιφυλακτικοί και σε γενικές γραμμές μπορούν να ξεχω- ρίζουν τα φύκια από τις μεταξωτές κορδέλες.

Χωρίς να παρουσιάσει έργο στη διάρκεια της θητείας του, αίφνης θέλησε να ανοίξει τα φτερά του για την κεντρική πολιτική σκηνή. Και αυτός είχε δηλώσει ότι μπορούσε να κερδίσει τον Μητσοτάκη, θέλοντας να πείσει τους φίλους του ΠΑΣΟΚ για τις ικανότητές του, αν και δεν τις επέδειξε επί του πεδίου. Η νίκη του πριν από έναν χρόνο ήταν συγκυριακή, σωρεία πολλών παραγόντων. Παρότι άπειρος πολιτικός και κακός δήμαρχος, τον στήριξε σχεδόν όλο το βαθύ και ιστορικό ΠΑΣΟΚ, οι απόμαχοι της πολιτικής, που πιθανόν ποντάροντας στη νίκη του πόνταραν και στην επιστροφή τους με κάποιο ρόλο. Δεν πιστεύω να πείστηκαν ότι αυτός μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη, αν και μερικές φορές η απόγνωση της αφάνειας και της αμετάκλητης αποστρατείας μπορεί να δημιουργήσει παραισθήσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η οδυνηρή διαπίστωση ότι κανένας δεν σε ακούει, κανένας δεν σε υπολογίζει, σίγουρα προκαλεί παρενέργειες που φανερώνουν την πικρία του απολεσθέντος μεγαλείου.

Τελικά, το να κερδίσει κάποιος τον Μητσοτάκη αναδεικνύεται σε πρόκληση των καιρών μας. Πολλοί θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους σε αυτό το σπορ, όμως κόβονται στα προκριματικά. Οσοι παίκτες διατηρούν τη σοβαρότητά τους δεν εκτίθενται, δεν ισχυρίζονται τίποτα. Απλώς περιμένουν ο Μητσοτάκης να πέσει από μόνος του ή να βαρεθεί και να φύγει, αν και ο ίδιος υπόσχεται μια τρίτη τετραετία. Σε αυτό τον βοηθούν και οι αντίπαλοί του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT