Η τελευταία ευκαιρία του Νίκου Ανδρουλάκη

Η τελευταία ευκαιρία του Νίκου Ανδρουλάκη

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης επανεξελέγη πανηγυρικά στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ομως οι λόγοι που οδήγησαν στην αμφισβήτησή του και προκάλεσαν τις εσωκομματικές εκλογές παραμένουν. Το ΠΑΣΟΚ βγήκε τρίτο στις διπλές βουλευτικές εκλογές του 2023 αλλά και στις πρόσφατες ευρωεκλογές γιατί δεν μπόρεσε να πείσει την κοινωνία ότι αποτελεί μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Οι πολίτες δεν το εμπιστεύονται διότι έχει μία παλιομοδίτικη ρητορική, με αντιδεξιά ανακλαστικά που θυμίζουν τον Ανδρέα Παπανδρέου της δεκαετίας του ’80 και γιατί κλείνει το μάτι σε μία τελείως ξεπερασμένη Αριστερά που κόντεψε να ρίξει τη χώρα στα βράχια.

Οι πολίτες δεν το εμπιστεύονται διότι η ηγεσία Ανδρουλάκη έδειξε να είναι φοβική, εσωστρεφής, ανίκανη να πάρει τολμηρές αποφάσεις, αρνούμενη να ψηφίσει ακόμη και νομοσχέδια που υιοθετούσαν προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ (επιστολική ψήφος, μη κρατικά πανεπιστήμια). Πολλά από αυτά τα λάθη του τα αναγνώρισε –προς τιμήν του– ο κ. Ανδρουλάκης. Και τώρα έχει μια δεύτερη ευκαιρία να τα διορθώσει. Να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, μετασχηματίζοντας το ΠΑΣΟΚ σε ένα ισχυρό κόμμα του προοδευτικού Κέντρου, συνεπές σε αυτό που του ζητούν οι υποστηρικτές του. Ενα κόμμα που θα ενσωματώσει στο κυβερνητικό του πρόγραμμα και εκσυγχρονιστικές προτάσεις των κ.κ. Γερουλάνου και Διαμαντοπούλου – δύο υποψηφίων που συγκέντρωσαν 122.500 ψήφους στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης και έχουν ισχυρά ερείσματα στις αστικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, την «αχίλλειο πτέρνα» του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανοίξει τις πόρτες του σε στελέχη με εμπειρία και ικανότητες, να απευθυνθεί με νέα γλώσσα στο πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, τους νέους, που επιδεικτικά του έχουν γυρίσει την πλάτη – μόλις το 10% των ηλικιών 17-34 το ψηφίζει. Να θέσει ως ραχοκοκαλιά του κυβερνητικού του προγράμματος τον εκσυγχρονισμό της αναχρονιστικής δημόσιας διοίκησης, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αντιμετώπιση του σημαντικότερου προβλήματος της χώρας, του δημογραφικού. Με την ενίσχυση των νέων ζευγαριών – επιδόματα παιδιών, προσφορά κατοικιών, εξασφάλιση παιδικών σταθμών.

Θα μπορέσει ο κ. Ανδρουλάκης να ξεπεράσει τον εαυτό του και να συνθέσει τη νέα φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, σχεδιάζοντας μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας που θα εμπνέει δικαιοσύνη, σταθερότητα και ανάπτυξη; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το… στοίχημα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT