Στην Αθήνα, με τα υπέρ και τα κατά

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Είχα την ευκαιρία να περπατήσω την Αθήνα παρέα με ξένους φίλους της χώρας μας. Φιλέλληνες ώς το κόκαλο. Και γι’ αυτό ανοικτοί στο πνεύμα, γεμάτοι περιέργεια και ενδιαφέρον για όλα όσα συνθέτουν την ελληνική πραγματικότητα. Γνωρίζουν αρκετά την Αθήνα και έρχονται συχνά. Οπότε η βόλτα με τα πόδια από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ώς την Πλάκα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να ζήσουμε την Αθήνα, ο καθένας με τη δική του οπτική και τα διαφορετικά του βιώματα.

Πατησίων, Πανεπιστημίου, Σύνταγμα, Ερμού, Νίκης, Μητροπόλεως και μετά, μέσα στα στενά της Πλάκας ώς το Μνημείο του Λυσικράτους, τον Αγιο Νικόλαο Ραγκαβά και την οδό Πανδρόσου. Ενας μεγάλος κύκλος, αλλά τι κύκλος!

Οι ξένοι επισκέπτες είχαν μεγαλύτερη αγωνία από μένα για την Αθήνα. Με ρωτούσαν αν έχω μάθει κάτι για το πότε θα αρχίσουν τα έργα στο Μουσείο, για το Μινιόν, για την Ακαδημία Μαρία Κάλλας, για τους αστέγους και τους τοξικομανείς, για την οικονομία και τον τουρισμό… Οι όμορφες γωνιές στην Πλάκα ήταν βάλσαμο και παρά τα πλήθη των τουριστών, τις μουντζούρες στους τοίχους και τα πολλά ερειπωμένα σπίτια δίπλα στα επίσης πολλά λαμπερά στη νέα ζωή τους, νιώσαμε την ξεχωριστή αξία της Αθήνας.

Βεβαίως, εγώ ως γηγενής είχα το βλέμμα και αλλού. Δυστυχώς, η Αθήνα χρειάζεται ένα πολύ γερό και βαθύ πλύσιμο. Ολα τα πεζοδρόμια έχουν λίγδα, μάκα, γλίτσα, ξεραμένα ίχνη από σακούλες απορριμμάτων που τις έσερναν στις πλάκες, ατελείωτες πατημένες τσίχλες και κατά τόπους αποφορά από ανθρώπινες εκκρίσεις. Τις προάλλες, περίμενα το ραντεβού μου στην πλατεία Συντάγματος δίπλα στο σιντριβάνι. Στη μία πλευρά, προς τα ξενοδοχεία, ήταν αδύνατον να σταθεί κανείς από τη μυρωδιά.

Παρ’ όλα αυτά, δεχόμενοι ότι ουδείς τέλειος, αλλά έκαστος οφείλει να προσπαθεί, απολαύσαμε τον αθηναϊκό μας περίπατο. Η Αθήνα ήταν τόσο ενδιαφέρουσα, άνοιγε σαν λουλούδι στον ζεστό ήλιο της. Αναμένοντας ακόμη τις πολυπόθητες βροχές, πρόσεξα για μία ακόμη φορά τα παρτέρια της οδού Πανεπιστημίου. Ο,τι και να πει κανείς, θα κατηγορηθεί ότι κάνει μικροπολιτική. Ωστόσο, και παρά την κριτική που είχα ασκήσει και προσωπικά για τις καθυστερήσεις στην Πανεπιστημίου, το αποτέλεσμα είναι θετικό. Τα πλατάνια έχουν πιάσει, και οι θάμνοι, ιδίως εκεί όπου έχει και γιασεμιά, μας έκαναν να κοντοσταθούμε στη βόλτα μας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT