Για έναν ακόμη πιο ωφέλιμο ελληνικό τουρισμό

Για έναν ακόμη πιο ωφέλιμο ελληνικό τουρισμό

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Οι περισσότεροι Ελληνες, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές πεποιθήσεις τους, αναγνωρίζουν τον τουρισμό ως την εθνική μας βιομηχανία. Είναι λοιπόν φυσικό να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαφύλαξη και την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Η διαρκώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση των τελευταίων ετών δεν φέρνει μόνο προφανή οφέλη, αλλά γεννάει και προκλήσεις. Είναι εύλογο να προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το τι αντέχουν οι τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, και τι πρέπει να κάνουν για να ανταποκριθούν. Είναι ο τουρισμός μας –σε μεγάλο βαθμό απόρροια της φυσικής ομορφιάς της Ελλάδας– ευλογία ή κατάρα; Προφανώς είναι ευλογία, αλλά για να παραμείνει τέτοια πρέπει να τον προστατεύσουμε.

Για πολλούς και διάφορους λόγους, η ποσότητα και η ποιότητα του τουρισμού στη χώρα μας, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές, έχει έρθει στο προσκήνιο επιβάλλοντας έναν δημόσιο διάλογο για το πού είμαστε, πώς φθάσαμε εδώ και, κυρίως, πού θέλουμε να πάμε και πώς. Είναι ένας διάλογος που μπορεί και πρέπει να είναι ειλικρινής, για να αποδειχθεί γόνιμος και αποτελεσματικός.

Σε αυτό το πλαίσιο, η «Κ» ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμβάλει σε μια ολιστική προσέγγιση του ζητήματος με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για το μέλλον. Ο ελληνικός τουρισμός πάει καλά. Αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα πολύ χρήσιμο για τη χώρα success story. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιες πτυχές του τρόπου ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας μας δεν πρέπει να βελτιωθούν. Η ενίσχυση του ελληνικού μοντέλου μέσω βέλτιστων πρακτικών θα πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε το προηγούμενο διήμερο το δεύτερο ετήσιο «Reimagine Tourism», σε συνεργασία με εταίρους οι οποίοι έχουν σταθερά θετική επίδραση στην τουριστική βιομηχανία, μοιράζονται το ίδιο όραμα και ελπίδες, αλλά ταυτόχρονα αναζητούν λύσεις για τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ό,τι αφορά τις υποδομές και όχι μόνον.

Στόχος όλων πρέπει να είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης τουριστικής βιομηχανίας που θα ωφελεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, διαφυλάσσοντας τις παραδόσεις και την πολιτιστική μας κληρονομιά και προστατεύοντας το περιβάλλον και τις φυσικές ομορφιές της χώρας.

Αυτή η προσπάθεια φιλοδοξεί να αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο για την αξιοποίηση και προστασία όλων των θετικών πτυχών, και τη βελτίωση των όποιων αρνητικών – όλα, μέσα από μια ουσιαστική ανταλλαγή ιδεών. Αν αυτή η προσπάθεια, που έχει κοινή αφετηρία και στόχους, επιτύχει, θα ωφεληθούν όλοι, τόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και οι τοπικές οικονομίες και, φυσικά, η χώρα στο σύνολό της.

Στόχος μας είναι να συμβάλουμε όλοι, ο καθένας στον τομέα του και στον βαθμό που του αναλογεί, στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα προάγει την καινοτομία και θα ενθαρρύνει την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών, αναδιαμορφώνοντας έτσι τον ελληνικό τουρισμό προς ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT