Συμφωνία αμοιβαίας σημασίας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Η συμφωνία Ελλάδας – Ουκρανίας για συνεργασία σε θέματα ασφαλείας, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψαν χθες, είναι κομμάτι ενός πλέγματος διμερών συμφωνιών για την ενίσχυση της Ουκρανίας την ώρα που το ΝΑΤΟ αποφεύγει να την κάνει μέλος. Η Ελλάδα είναι η 21η χώρα-μέλος της Ε.Ε. που συνάπτει διμερή συμφωνία με την Ουκρανία, στο πλαίσιο αποφάσεων της Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Το γραφείο του πρωθυπουργού δίνει έμφαση στο ότι «η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις προσπάθειες ανασυγκρότησης της Ουκρανίας». Ο Ζελένσκι, στις ευχαριστίες του, ήταν πιο αποκαλυπτικός: «Η Ελλάδα προτίθεται να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις πιο επείγουσες αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας», σημείωσε. «Θα προσφέρει, επίσης, επιπλέον πόρους για να επισπεύσει την εκπαίδευση των πιλότων και τεχνικών μας στα F-16».

Παρότι προηγήθηκαν τέτοιες συμφωνίες με πολλές άλλες χώρες και οργανισμούς, η χθεσινή έχει τη δική της σημασία. Υπεγράφη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όπου ο Ζελένσκι παρουσίασε το «σχέδιο νίκης» της χώρας του. Δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες, όμως το κορυφαίο αίτημα για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν συζητείται από τους συμμάχους αυτό τον καιρό. Ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν σταθερά στην ανατολική Ουκρανία, καταστρέφοντας ενεργειακές υποδομές, ενώ οι Δυτικοί σύμμαχοι διστάζουν να επιτρέψουν στο Κίεβο τη χρήση όπλων τους εντός Ρωσίας. Ενδεχόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου θα δυσκολέψει περαιτέρω τα πράγματα, καθώς ο απροκάλυπτος θαυμαστής του Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει ότι θα «τελειώσει τον πόλεμο σε 24 ώρες». Σε τούτη τη στιγμή αβεβαιότητας, η συμφωνία με την Ελλάδα υπογραμμίζει ότι μια χώρα που στάθηκε δίπλα στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου ενισχύει τον δεσμό μαζί της. Πέρα από όπλα και τεχνική βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία, η Ελλάδα αποτελεί κόμβο για τον εφοδιασμό του ΝΑΤΟ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Το ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα πυρά «φίλων» του Πούτιν και «υπερπατριωτών» που ανησυχούν δήθεν για τη δική μας άμυνα δείχνει ότι εκεί όπου ανθεί η ιδιοτελής σοφιστεία, ούτε η στήριξη θυμάτων απρόκλητης εισβολής είναι αυτονόητη. Αυτό καθιστά τη συμφωνία σημαντική και για τη χώρα μας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT