Ο αθώος που ήταν «ένοχος» για το «τυφλό σύστημα»

Ο αθώος που ήταν «ένοχος» για το «τυφλό σύστημα»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Αλλοδαπός 31 ετών, υπήκοος Κονγκό, συλλαμβάνεται στις 6 Ιουνίου 2018 στην Ελλάδα σε έλεγχο της αστυνομίας, καθώς όταν οι αστυνομικοί βάζουν τα στοιχεία του στο σύστημα, βλέπουν ότι έχει καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια κάθειρξη για παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών. Ο εισαγγελέας δίνει διαταγή να οδηγηθεί στη φυλακή, για να εκτελεσθεί η ποινή που του είχε επιβληθεί.

Ο 31χρονος αρνείται ότι έχει σχέση με την υπόθεση και προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να υποβληθεί σε έλεγχο δακτυλικών αποτυπωμάτων. Από τον έλεγχο προκύπτει ότι, πράγματι, τα δακτυλικά του αποτυπώματα είναι διαφορετικά, δεν πρόκειται για το άτομο που το σύστημα εμφανίζει ως καταδικασμένο, απλώς έχουν το ίδιο ονοματεπώνυμο.

Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί αρκετές φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιω- μάτων του Ανθρώπου για παραβίαση του άρθρου που διασφαλίζει το δικαίωμα σε δίκαιη και γρήγορη δίκη ή για συνθήκες κράτησης.

Θα περίμενε κανείς ότι αυτό θα είναι αρκετό για να αφεθεί ελεύθερος. Ομως όχι· δεν είναι. Το δικαστήριο απορρίπτει την αίτησή του και ο 31χρονος παραμένει στη φυλακή και υποβάλλει ξανά αίτηση για νέα πραγματογνωμοσύνη. Γίνεται δεκτή η αίτηση, και το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου επιβεβαιώνει το αρχικό αποτέλεσμα. Ο άνθρωπος που βρίσκεται στη φυλακή δεν είναι αυτός που έχει καταδικαστεί. Αυτή τη φορά αφήνεται ελεύθερος. Εχουν περάσει, όμως, ήδη 168 ημέρες κράτησης.

Η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ. Ο 31χρονος προσφεύγει και πάλι στην ελληνική Δικαιοσύνη, αυτή τη φορά για να διεκδικήσει αποζημίωση για τους μήνες που κρατήθηκε αδίκως στη φυλακή. Οι δικαστές αρνούνται να τον αποζημιώσουν. Και πριν από λίγες ημέρες γίνεται γνωστό ότι ο 31χρονος δικαιώνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο οποίο προσέφυγε. Το ΕΔΔΑ ορίζει την αποζημίωση που πρέπει να εισπράξει στο ποσό των 8.000 ευρώ συν τα έξοδα, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι, σε μια μάλλον αρκετά ασυνήθιστη αρνητική κριτική, αφού είναι πολύ προσεκτικό σε ό,τι αφορά δικαστικές υποθέσεις χωρών της Ε.Ε., κάνει λόγο για χαμηλής ποιότητας δικαστικές αποφάσεις, διατυπώνοντας προβληματισμό για την αιτιολογία και την ερμηνεία των ελληνικών δικαστηρίων.

Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί αρκετές φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για παραβίαση του άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που διασφαλίζει το δικαίωμα σε δίκαιη και γρήγορη δίκη, ή για συνθήκες κράτησης, αλλά είναι πολύ σπάνιο να υπογραμμίζονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας δικαστικής απόφασης. Και πολύ ανησυχητικό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT