Διαλυτικό το εθνικό κλειδαμπάρωμα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Είναι μια ιδέα ανεδαφική και επικίνδυνη, εκτός κοινής λογικής, που ακυρώνει θεμελιώδεις ευρω-αρχές και πολυβασανισμένα σχέδια και απειλεί την ευρωπαϊκή συνοχή, όμως μεταδίδεται σαν ιός στην Ε.Ε. Οτι μία χώρα μπορεί από μόνη της να αντιπαλέψει μια κατάσταση συντριπτικά μεγαλύτερη από την ίδια. Πως όταν σκάσουν νέα μεταναστευτικά κύματα στις παρυφές της Ε.Ε. εκείνες, στα ενδότερα, δεν θα βραχούν αν κλειστούν στο δικό τους καβούκι ασφαλείας. Πριν περάσει μισός χρόνος από τη συμφωνία για «υποχρεωτική αλληλεγγύη», αίφνης είδαν τον κοινό καρπό δεκαετούς διαβούλευσης ως πόρτα ανοιχτή στις ροές, και τον ποδοπάτησαν.Ο φόβος –διογκωμένος μεθοδικά από την Ακροδεξιά– και οι διαφορετικές δυναμικές και κουλτούρες στην Ε.Ε. φουντώνουν την ασυμφωνία. Η υποψία μήπως ο διχασμός τορπιλίσει τα θεμέλια της ενότητας καταπνίγεται από την εντεινόμενη εσωτερική πίεση για εθνική ρότα. Κάθε χώρα ενεργεί πλέον όπως εκείνη φρονεί. Η Γερμανία ανέστειλε τη συνθήκη Σένγκεν, επιταχύνει τις απελάσεις και απαιτεί επαναφορά του κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙΙ (μόνο ένα κράτος είναι υπεύθυνο για την εξέταση της αίτησης ασύλου). Η Γαλλία παρατείνει την κράτηση παράνομων αιτούντων άσυλο. Η Ουγγαρία και η Ολλανδία ζητούν εξαίρεση από το σύμφωνο. Η Πολωνία απειλεί με διακοπή της χορήγησης ασύλου. Η Ιταλία στέλνει τους παρατύπως αφιχθέντες σε «κόμβους επιστροφής» στην Αλβανία. Και η Ελλάδα, πολυσύχναστη πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών, καλείται να περιφρουρήσει πιο εντατικά τα θαλάσσια σύνορά της –έργο επισφαλές, επαχθές–, ευχόμενη να μη συμβαίνουν συχνά ναυάγια στα νερά της.

Οι ανθρώπινες ροές είναι τεράστιες, αδύνατη έχει αποδειχθεί η διαχείρισή τους μόνο από τις χώρες εισόδου. Χωρίς πολυεπίπεδη συνεργασία δεν είναι ενέργειες ανθεκτικές το κλείσιμο των συνόρων, το άσυλο με το σταγονόμετρο, οι φράχτες (19 στην Ε.Ε., μήκους άνω των 2.000 χλμ.), οι καταυλισμοί σε τρίτες χώρες. Δεν υφίστανται απλές τεχνικές λύσεις σε πολυσύνθετα ζητήματα. Η μετακίνηση είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη επιβίωση. Το 2023 έφτασαν παράτυπα στην Ευρώπη μέσω Μεσογείου 275.000 άτομα, από 180.000 το 2022. Η εσωστρέφεια είναι συνταγή καταστροφής στα μέτωπα της οδυνηρότερης από τις ανθρώπινες καταστάσεις. Αμυνα ρηχή· αντί να κατασιγάζει, πολλαπλασιάζει τις φρικιάσεις και οξύνει τους ιλίγγους που μας φέρνουν πιο κοντά σε μεγάλες ρήξεις και παρατεταμένες κρίσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT