Οι αναγνώστες για τους Ρομά στους Δελφούς

Οι αναγνώστες για τους Ρομά στους Δελφούς

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Στη Β΄ αρχαιολογική ζώνη των Δελφών υπάρχει καταυλισμός Ρομά εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Η ελληνική πολιτεία, αυτοδιοίκηση και κεντρική διοίκηση, έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ανίκανη να αποκαταστήσει την τάξη και να προστατεύσει ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του πολιτισμού μας. Ειρωνικά έγραψα ότι θα μπορούσε ο καταυλισμός να χρησιμοποιηθεί ως επιπλέον αξιοθέατο: από τον Ηνίοχο στον Ανώνυμο Ρομά – 20 ευρώ επιπλέον στο κόστος της οργανωμένης περιήγησης. «Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πολιτισμός μας έχει υμνήσει και εντάξει την αξία της μποέμικης ζωής και της τσιγγάνικης ομορφιάς ως δικά του, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά», μου γράφει ο Αντώνης Α. Καμία αντίρρηση. Από την «Κάρμεν» του Προσπέρ Μεριμέ έως τον «Δωδεκάλογο του Γύφτου» του Παλαμά, οι Τσιγγάνοι και οι γύφτοι έχουν γίνει σύμβολα του έρωτα και της ελευθερίας. Η κυρία Ιωάννα Λούβρος-Aνκελ θεωρεί ρατσιστική την επισήμανση «Mind your personal belongings» στους επισκέπτες που θα αγοράσουν το «πακέτο» με τον καταυλισμό. Σταμάτης Β.: «Εχω διακρίνει ρατσισμό σε αρκετά σχόλια του κου Θεοδωρόπουλου, ιδίως όταν αναφέρεται σε μουσουλμάνους και Παλαιστινίους. Ομως εδώ θα διαφωνήσω. Αυτό που γράφει είναι μια πραγματικότητα, όχι απλό σχόλιο». Ρατσισμός είναι όταν απαξιώνεις μια κοινωνική ομάδα ή φυλή εξαιτίας του χρώματός τους, των πεποιθήσεών τους. Αν διαφωνείς με τη μουσουλμανική σαρία ή φοβάσαι την ισλαμική τρομοκρατία και θεωρείς ότι απειλούν τις δικές σου πολιτισμικές αξίες, αυτό δεν λέγεται ρατσισμός. Είναι δικαίωμα που μου παρέχει ο πολιτισμός μου, ο οποίος υπερασπίζεται την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης.

Alexander V: «Δηλαδή, αν ας πούμε εγώ ξυπνήσω ένα πρωί και καταλάβω ένα χώρο στη β΄ ζώνη γύρω από τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, και έρθει η πολιτεία και με απομακρύνει χωρίς τη συναίνεσή μου, μπορώ να πάω στο δικαστήριο και να δικαιωθώ;». Πάντως, το υπουργείο Οικογενειακής Πολιτικής θεωρεί ότι δεν μπορεί να μετακινήσει τον καταυλισμό από τους Δελφούς χωρίς τη συναίνεσή τους. Η ελληνική πολιτεία δεν είναι σε θέση να προστατεύσει έναν τόπο εμβληματικό για τον πολιτισμό μας. Είτε από καταληψίες Ρομά είτε από καταληψίες μπαχαλάκηδες που εισβάλλουν σε πανεπιστήμια. Προσπαθώ να μη σκεφτώ ότι η ελληνική πολιτεία φοβάται τους Ρομά. Ομως, δεν μπορώ να μην το σκεφτώ. «Η ταχύτητα, ωστόσο, με την οποία αποδίδεται στις μέρες μας η κατηγορία του ρατσισμού, μάλλον υπονομεύει τη δυνατότητα για έναν δημοκρατικό και εποικοδομητικό διάλογο», σημειώνει ο Αντώνης Α. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μη βρεθείς αντιμέτωπος με την πραγματικότητα απ’ την αναγωγή της σε στερεότυπα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT