«Γη του Κανενός» δεν υπάρχει πουθενά

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Μα είναι τρελοί αυτοί οι Αβορίγινες; Οι Αυτόχθονες της Αυστραλίας; Οι Πρώτοι Λαοί, όπως με ασύγγνωστη έπαρση αυτοπροσδιορίζονται; Να βρίζουν τον βασιλιά Κάρολο, τη στιγμή μάλιστα που, αγορεύοντας στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας, αναγνωρίζει ότι στον βίο του ωφελήθηκε ιδιαίτερα από την «παραδοσιακή σοφία» των γηγενών; Τι άλλο θέλουν πια;

Την κλεμμένη γη τους θέλουν. Αυτό φώναζε η Λίντια Θορπ, η πρώτη Αμπορίτζιναλ γερουσιαστής (ιδού άλλο ένα ουσιαστικό της ελληνικής δίχως θηλυκό) από την πολιτεία Βικτόρια. Εκλέχτηκε το 2020, 154 χρόνια μετά την ανακάλυψη (ιδού άλλος ένας όρος που υποκρίνεται τον επιστημονικά ουδέτερο, παρότι λειτουργεί κανονιστικά και καθοδηγητικά) της Αυστραλίας από τον Αγγλο θαλασσοπόρο Τζέιμς Κουκ, προάγγελο της βρετανικής αποικιοκρατίας στην Ωκεανία. «Δώστε μας ό,τι μας κλέψατε, τα κόκαλά μας, τα μωρά μας, τους ανθρώπους μας. Καταστρέψατε τη γη μας. Απαιτούμε μια συνθήκη», συνέχισε να φωνάζει η Θορπ, προσβάλλοντας βαριά έναν ελέω Θεού ηγεμόνα. Αλλά τι να περιμένεις από απογόνους πρωτογόνων.

Ο χαρακτηρισμός «πρωτόγονοι», κι από κοντά το «απολίτιστοι», είναι οι ηπιότεροι που απέδωσαν στους γηγενείς πληθυσμούς οι Βρετανοί αποικιοκράτες. Κατ’ ουσίαν η στάση τους απέναντί τους, στάση του ανελέητου κυνηγού εναντίον θηραμάτων, καθορίστηκε από το όνομα «Γη του Κανενός», «Terra Nullius», που επινόησε ο Κουκ για τη νυν Αυστραλία μόλις πάτησε το πόδι του πάνω της. Ο «κανένας» δεν πιάνει τόπο, δεν έχει νου και ψυχή, δεν έχει περισσότερα δικαιώματα από ένα καγκουρό. Μιάμιση δεκαετία μετά τον Κουκ, το 1877, οι Αγγλοι θεμελίωσαν τον «Νέο Κόσμο». Την πρώτη λευκή αποικία τους τη δημιούργησαν μεταφέροντας χιλιάδες καταδίκους, που δεν ήταν παρά σκλάβοι των δεσμοφυλάκων τους. Τους χρησιμοποίησαν σαν όπλο για να εκπολιτίσουν και να εκχριστιανίσουν πληθυσμούς που είχαν ήδη τον δικό τους πολιτισμό· τόσο πρωτόγονο που να πιστεύει ότι στον «ονειρόχρονο» τα πάντα, άνθρωποι, ζώα, αστέρια, η γη η ίδια, συνδέονται άρρηκτα και μοιράζονται την ίδια συνείδηση.

Το 1870 η Αυστραλία δεν ήταν άδειος τόπος, «Γη του Κανενός», όπως δεν ήταν η Παλαιστίνη το 1948, όταν ιδρύθηκε το Ισραήλ. Από το 1878 και έως τα μισά της δεκαετίας του 1930, οι Αβορίγινες πολεμούσαν τους αποικιοκράτες. Αποδεκατίστηκαν. Η Αυτοκρατορία δεν έχει αναγνωρίσει ούτε καν τους πολέμους τους. Αυτό το χώμα, το χώμα της μνήμης και της ιστορίας τους, απαίτησε η Λίντια Θορπ. Μια «γραφική». Ή «τρελή».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT