«Σκληρή» στροφή από τις ΗΠΑ;

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Ο ελληνοτουρκικός διάλογος, η μείωση της έντασης στο Αιγαίο ή ό,τι είναι, τέλος πάντων, αυτό που ξεκίνησε την επομένη ημέρα της 6ης Φεβρουαρίου 2023, όταν μια σειρά καταστροφικών σεισμών ισοπέδωσε πόλεις ολόκληρες στα νότια της Τουρκίας, δεν εκτυλίσσεται στο κενό. Οι εκλογές που θα γίνουν σε δύο εβδομάδες από σήμερα στις ΗΠΑ αφορούν εξ ορισμού το σύνολο του πλανήτη, καθώς θα κριθεί η προσέγγιση της υπερδύναμης σε πολλά ζητήματα. Οι διαφορές ανάμεσα στις ξεχωριστές εκδοχές των Δημοκρατικών και του Ντόναλντ Τραμπ είναι γνωστές, αλλά η πιο σημαντική ίσως καθορίσει την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι σημαντικοί δρώντες της Ε.Ε. δήθεν ανησυχούν για το ενδεχόμενο επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ενδομύχως εύχονται όμως να συμβεί, καθώς εκτιμάται πως ο 78χρονος θα κινηθεί με στόχο το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Ολοι αντιλαμβάνονται τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το Κίεβο, ωστόσο, ουδείς ενδιαφέρεται. Είναι εμφανές αυτό από τον τρόπο που κινούνται οι μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης στο Ουκρανικό, που κατά τα λοιπά επικρίνουν την Ελλάδα η οποία βοηθάει το Κίεβο κατά τρόπο δυσανάλογα σημαντικό για τα μεγέθη, τις δυνατότητες και την απειλή που η ίδια αντιμετωπίζει.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αποτελεί με διάφορους τρόπους πιο σοβαρό πρόβλημα για την παγκόσμια ισορροπία, καθώς υπενθυμίζει σε όλους όσοι σχεδιάζουν επί χάρτου αγνοώντας τις πραγματικότητες στο έδαφος (όπως ο περίφημος διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης) ότι το χειρότερο είδος ψευδαισθήσεων είναι εκείνες που καλλιεργεί κάποιος για τον εαυτό του. Και στη Δύση, οι ευσεβείς πόθοι ήταν τρόπος χάραξης και της εξωτερικής πολιτικής κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα φαίνεται να θέλει να υπενθυμίσει τη δική της εκκρεμότητα: την Ταϊβάν. Για τη Δύση πρόκειται για ένα ακόμη τρομακτικό σενάριο, μια και η Ταϊβάν παραμένει η «αυτοκρατορία» των μικροτσίπ και πιθανός άμεσος έλεγχός της από την Κίνα θα καταστήσει ένα ακόμη πολύτιμο τεχνολογικό στοιχείο ακριβό και δυσεύρετο, κυρίως για την –ούτως ή άλλως– ξέπνοη στον αγώνα της τεχνολογικής υπεροχής Ε.Ε.

Το ροντέο για τη διαμόρφωση των νέων προτεραιοτήτων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής δεν ξεκίνησε χθες, αλλά πλέον οι αναταράξεις είναι αισθητές. Το μόνο ερώτημα είναι αν ο τρόπος που θα προτιμηθεί θα είναι σκληρός και απότομος ή προσεκτικός και σταδιακός. Οσοι πάντως ελπίζουν για το δεύτερο, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και για το πρώτο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT