Το ιστορικό σταυροδρόμι του ΠΑΣΟΚ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Επεσε, προσπάθησε να σηκωθεί, δυσκολεύτηκε πολύ σε αυτή την προσπάθεια, όμως τελικά τα κατάφερε. Αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ, που μετά δώδεκα χρόνια επιστρέφει ουσιαστικά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αναμενόμενη διάσπαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει και την τυπική επιβεβαίωση του γεγονότος. Να υπενθυμίσω ότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές η διαφορά που χώριζε το ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία ακουμπούσε τις τριάντα μονάδες. Η τελευταία δημοσκόπηση έδειξε πως έπεσε οριακά κάτω από τις δέκα μονάδες. Δεν το λες και λίγο!

Προχθές, ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τον αέρα της εσωκομματικής νίκης στα πανιά του, άνοιξε το παιχνίδι. Μοίρασε ρόλους κι έδειξε ότι αισθάνεται πλέον ασφαλής ώστε να ξεφύγει από τον στενό κύκλο της ομάδας της ΠΑΣΠ. Είναι πλέον ο ηγέτης ενός κόμματος που θα διεκδικήσει την εξουσία στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Αυτό που χρειάζεται είναι να ανασυνθέσει την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και να παρουσιάσει στους πολίτες την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, με σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση. Διότι δεν νοείται κόμμα εξουσίας χωρίς πειστική εναλλακτική πρόταση. Οι καιροί έχουν αλλάξει, το πολιτικό τοπίο με μια πιθανή οκτακομματική Βουλή έχει γίνει πολύ πιο σύνθετο και η δομική αντιπολίτευση του «όχι σε όλα» είναι ξεπερασμένη και αντιπαραγωγική. Μπορεί στην εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου να αποδείχθηκε αποτελεσματική, όμως, άλλες εποχές και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι Ανδρέας Παπανδρέου. Το κρίσιμο ζήτημα είναι πότε θα λέει τα «ναι» και πότε τα «όχι» στις κυβερνητικές προτάσεις.

Το πολιτικό τοπίο με μια πιθανή οκτακομματική Βουλή έχει γίνει πολύ πιο σύνθετο και η δομική αντιπολίτευση του «όχι σε όλα» είναι ξεπερασμένη και αντιπαραγωγική.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάθεση του πολιτικού σχεδιασμού στην Αννα Διαμαντοπούλου. Το κρίσιμο ζήτημα επί του προκειμένου είναι αν η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Ν. Ανδρουλάκης εννοούν το ίδιο πράγμα όταν μιλούν για πολιτικό σχεδιασμό. Το αναφέρω, διότι αυτός ο συγκεκριμένος τομέας είναι ίσως ο πιο ζωτικός για τα κόμματα εξουσίας, είναι ο εγκέφαλός τους, και τον αναλαμβάνουν στελέχη που διαθέτουν μια συνολική άποψη για την πορεία όχι μόνο του κόμματός τους αλλά και της χώρας τους. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει συναντίληψη, εφ’ όλης της ύλης του πολιτικού σχεδιασμού, μεταξύ των δύο; Ενα κρίσιμο ερώτημα.

Ο Χάρης Δούκας εντόπισε το πιθανό πρόβλημα, όμως άπειρος πολιτικά, κατέγραψε τη διαφωνία του πρόωρα. Αγνόησε τον στοιχειώδη κανόνα, πως ποτέ δεν αμφισβητείς τον αντίπαλό σου την επομένη της νίκης του, πολύ δε περισσότερο όταν εσύ είσαι ο ηττημένος. Οταν τον επικρίνεις ενώ είναι ακόμη πανίσχυρος, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να προκαλείς πικρόχολα σχόλια εις βάρος σου. Νέος πολιτικός είναι ο δήμαρχος, σιγά σιγά, θα μάθει. Πάντως, αν με την γκρίνια του θέλει να δείξει ότι αποτελεί μια διακριτή τάση μέσα στο ΠΑΣΟΚ, πατώντας επάνω στο 40% που έλαβε στις εσωκομματικές εκλογές, διαπράττει σοβαρό λάθος τακτικής. Ουδείς συγχωρεί αυτήν τη στιγμή κινήσεις που δεν συμβάλλουν στην ενότητα του Κινήματος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT