Η φυγή από την Τουρκία και το άσυλο στην Ελλάδα

Η φυγή από την Τουρκία και το άσυλο στην Ελλάδα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Ηταν Αύγουστος του 2017 όταν τον συνάντησα σε ένα διαμέρισμα σε κεντρική περιοχή της Αθήνας. Για λόγους ασφαλείας δεν μπορούσε να δημοσιευθεί το όνομά του, ούτε να φανεί το πρόσωπό του. Ο 25χρονος Ε. ήταν ο πρώτος Τούρκος πολίτης και οπαδός του κινήματος Γκιουλέν που λάμβανε επιβεβαιωμένα πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην πατρίδα του.

«Δήλωσε ότι κινδυνεύει η ζωή του στη χώρα καταγωγής ως υποστηρικτής του Φετουλάχ Γκιουλέν», αναφερόταν στην απόφαση της υπηρεσίας ασύλου που είχα διαβάσει. «Από τους ανωτέρω ισχυρισμούς, όπως αυτοί αξιολογήθηκαν, προκύπτει ότι ο αιτών έχει βάσιμο φόβο δίωξης στην Τουρκία λόγω αποδιδόμενων πολιτικών πεποιθήσεων».

Η οικογένεια του Ε. είχε σχέση με το κίνημα Γκιουλέν. Και ο ίδιος ήρθε πιο κοντά με γκιουλενιστές κατά τις σπουδές του. Το καλοκαίρι του 2016, η νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία τον βρήκε με τις πιτζάμες στο σπίτι. Παρακολουθούσε σαστισμένος τις ειδήσεις, αδυνατώντας να συλλάβει όσα συνέβαιναν.

Τις επόμενες ημέρες, συγγενείς του φυλακίστηκαν ως οπαδοί του Γκιουλέν, οι σπουδές της αδελφής του διακόπηκαν, ένας αδελφός του έχασε τη θέση που είχε σε στρατιωτικό λύκειο. Λίγο καιρό μετά, ο Ε. έμαθε ότι ήταν καταζητούμενος. Αποφάσισε να διαφύγει προς την Ελλάδα. Επιχείρησε δύο φορές να περάσει από τον φράχτη με το αγκαθωτό συρματόπλεγμα στα χερσαία σύνορα του Εβρου. Τελικά, πλήρωσε 1.500 ευρώ σε διακινητές και διέσχισε το ποτάμι μαζί με δύο Αλγερινούς. Αργότερα συνάντησε άλλους έξι ομοεθνείς του και μοιράστηκαν ένα διαμέρισμα στην Αθήνα. «Είναι ωραίο να αισθάνεσαι ελεύθερος», μου είχε πει μόλις έμαθε τα νέα της χορήγησης πολιτικού ασύλου.

Εκείνη την περίοδο, οι αιτήσεις διεθνούς προστασίας από Τούρκους πολίτες αυξάνονταν διαρκώς. Υπήρξε ένα διάστημα κατά το οποίο οι ελληνικές αρχές δημοσιοποιούσαν αυτούς τους αριθμούς, ενώ έπειτα ήταν πιο φειδωλές με τα στοιχεία που αφορούσαν Τούρκους πολίτες.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι τουρκικές αρχές κατηγορούσαν τους γκιουλενιστές για απόπειρα εγκαθίδρυσης ενός «παράλληλου κράτους». Ο ίδιος ο Γκιουλέν είχε αρνηθεί όσα του αποδίδονταν, υποστήριζε ότι δεν είχε σχέση με την απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος ή οποιαδήποτε άλλη ανάμειξη στα γεγονότα εκείνης της βραδιάς. Η είδηση του πρόσφατου θανάτου του Γκιουλέν στις ΗΠΑ φέρνει ξανά στο προσκήνιο ιστορίες όπως αυτή του Ε. Δεν ήταν ο μόνος που είδε τη ζωή του να ανατρέπεται. Σε μία νύχτα, από νομοταγής πολίτης έγινε κυνηγημένος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT