H «κανονικοποίηση» του Βλαντιμίρ Πούτιν

H «κανονικοποίηση» του Βλαντιμίρ Πούτιν

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Είναι οξύμωρο ότι την ίδια εβδομάδα που κυκλοφόρησαν τα ημερολόγια του Αλεξέι Ναβάλνι, του φυλακισμένου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο οποίος πέθανε αιφνιδίως (…) όπως και τόσοι άλλοι αντίπαλοι του Βλαντιμίρ Πούτιν, μόνος σε μια σιβηρική φυλακή, σκοπεύει να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, στο περιθώριο της συνόδου των BRICS, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Ηξερα από την αρχή πως θα μείνω κρατούμενος για όλη μου τη ζωή – είτε για την υπόλοιπη ζωή μου είτε έως το τέλος του βίου αυτού του καθεστώτος», έγραφε ο Ναβάλνι τον Μάρτιο του 2022. «Θα περάσω την υπόλοιπη ζωή μου στη φυλακή και θα πεθάνω εδώ».

Στη σύνοδο του Καζάν, όπου οικοδεσπότης είναι ο Πούτιν, έχουν συρρεύσει δεκάδες διεθνείς ηγέτες, με επικεφαλής τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, τον Ιρανό πρόεδρο Mασούντ Πεζεσκιάν και τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν. O τελευταίος, από την αρχή του πολέμου φρόντισε να τα έχει καλά και με τις δύο πλευρές: πουλούσε drones στους Ουκρανούς και διατηρούσε άριστες σχέσεις με τη Μόσχα, διεκδικώντας ρόλο μεσολαβητή με το Κίεβο. Είναι λοιπόν απορίας άξιο γιατί ο γ.γ. του ΟΗΕ αποφάσισε να επιδοθεί σε έναν αχρείαστο κατευνασμό του Πούτιν, και δη μέσα στο «γήπεδό» του. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει σήμερα, παρόλο που το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι πρόκειται για «λάθος επιλογή, η οποία δεν προωθεί τον σκοπό της ειρήνης. Απλά καταστρέφει το κύρος του ΟΗΕ».

Η στιγμή είναι κομβική. Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, στις οποίες ο Πούτιν… ψηφίζει ανοιχτά Ντόναλντ Τραμπ κι ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται πολιτικές δυνάμεις που φλερτάρουν είτε με την ανοιχτή ρωσοφιλία είτε με την κόπωση του πολέμου στην Ουκρανία, η Δύση καλείται να αποφασίσει: στηρίζει την Ουκρανία, την ελευθερία και το διεθνές δίκαιο ή προτιμά να χαριεντίζεται με έναν αυταρχικό ηγέτη, ο οποίος εισβάλλει σε ξένες χώρες με σαθρά ιστορικά αφηγήματα, σκοτώνει τους πολιτικούς αντιπάλους του και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των συμπατριωτών του; Ο χρόνιος κατευνασμός της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν οδήγησε στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο δρόμος αυτός δοκιμάστηκε και απέτυχε. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.

«Ο συγγραφέας του βιβλίου δολοφονήθηκε από έναν μοχθηρό πρόεδρο. Τι περισσότερο θα μπορούσε να ζητήσει το τμήμα μάρκετινγκ;» αναρωτιέται ειρωνικά ο Ναβάλνι, προεξοφλώντας το τέλος του. Δεν είναι δουλειά μας η προώθηση του Πούτιν…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT