Το περιφρονημένο κόσμημα της Αθήνας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Ο περιβάλλων χώρος της Ακρόπολης είναι από τα πιο συγκινητικά τοπία, αν όχι του κόσμου, τουλάχιστον της Ευρώπης. Μη σπεύσετε να με κατηγορήσετε για εθνικισμό. Δεν θεωρώ ότι ανήκουν μόνον στους κατόχους ελληνικού διαβατηρίου. Η συγκίνηση που προκαλούν ανήκει στον Παγκόσμιο Πολιτισμό και σε όσους μοιράζονται τις αξίες του και τις ευαισθησίες του. Χάρη στη μεγαλοφυΐα του Πικιώνη με τις πλακοστρώσεις του, ο περιβάλλων χώρος κατάφερε να καλύψει το κενό που χωρίζει τη σύγχρονη πόλη από τις αρχαιότητές της. Δύσκολο έργο, δυσκολότερο πάντως από την ένταξη των αρχαιοτήτων της Ρώμης στη σύγχρονη ζωή. Εκεί υπάρχουν ακόμη τα ίχνη από τις ενδιάμεσες περιόδους που συνδέουν τόσους αιώνες ιστορίες. Κτίρια μπαρόκ, κτίρια της Αναγέννησης που σε οδηγούν στους Αντωνίνους και τους Κλαύδιους. Τη σύγχρονη Αθήνα τη χωρίζει από την αρχαιότητά της ένα χάσμα. Το χάσμα των αιώνων που η πόλη δεν ήταν καν πόλη. Το έργο του Πικιώνη κατάφερε να καλύψει αυτό το χάσμα. Ο περίπατος στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου έχει θεραπευτικές ιδιότητες για τους κατοίκους της ταλαίπωρης Αθήνας. Από το Ανδηρο στον λόφο των Μουσών που κατασκεύασε ο μεγάλος αρχιτέκτονας έχεις μια από τις ωραιότερες όψεις του Παρθενώνα. Εξίσου γοητευτική η όψη από τον λόφο των Νυμφών, την Πνύκα. Το έργο του Πικιώνη το συμπλήρωσε και το ολοκλήρωσε ο αρχιτέκτων Δημήτρης Διαμαντόπουλος με τους συνεργάτες του. Σε αυτόν οφείλουμε τα άλση στους πρόποδες του Ιερού Βράχου και πολλά άλλα.

Αυτός μου άνοιξε τα μάτια για να μου δείξει την εγκατάλειψη του χώρου. Τα φυτά ήσαν δείγματα της μεσογειακής πανίδας. Κουμαριές, μυρτιές και, εννοείται, ελιές. Πολλά από τα φυτά δεν υπάρχουν πια, άλλα ξεραίνονται, οι δε ελιές έχουν αγριέψει γιατί κανείς δεν φρόντισε να τις κλαδέψει. Δεν ξέρω ποιος είναι αρμόδιος για να φροντίζει τον χώρο. Η εφορία αρχαιοτήτων, ο δήμος, η περιφέρεια ή οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ. Και για να πω την αμαρτία μου, δεν θέλω να μπλέξω στον κυκεώνα των τηλεφωνημάτων όπου σου λέει ο ένας ότι είναι αρμόδιος για τις κουμαριές, ενώ για τις ελιές ευθύνεται ο Δήμος Μοσχάτου. Ας τα βρουν μεταξύ τους. Εκείνο που ενδιαφέρει είναι ότι κάποιος πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και να αναλάβει τη φροντίδα του χώρου. Και για να είμαι ειλικρινής, δεν με ενδιαφέρει τόσο η εικόνα που δίνουμε στους επισκέπτες. Με ενδιαφέρει περισσότερο ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε εμείς οι ίδιοι ό,τι μπορεί να ομορφύνει τη ζωή μας και να ανατάξει τα αισθήματά μας. Ο περιβάλλων χώρος της Ακρόπολης είναι ένα κόσμημα για την Αθήνα. Η αδιαφορία για την κατάστασή του είναι σύμπτωμα συλλογικής κατάθλιψης. Διόλου περίεργα, κατόπιν τούτου, τα σκουπίδια και η βρώμα του κέντρου της πόλης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT