Ο επίλογος 1.094 λέξεων γράφεται στους δρόμους

Ο επίλογος 1.094 λέξεων γράφεται στους δρόμους

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Το γραφείο Τύπου του Δήμου Αθηναίων έγραψε 1.094 λέξεις για να απαντήσει στο ρεπορτάζ της «Κ» (23/10/2024) για το πρόβλημα με τα σκουπίδια στην Αθήνα, ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος το είχε περιγράψει ακριβέστατα σε λίγες λέξεις. «Είμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο, οφείλω να το πω», είχε δηλώσει, θεωρώντας προφανώς ότι δεν πρόκειται για μια κατάσταση που είτε μπορεί να κρυφτεί είτε μπορεί να ωραιοποιηθεί.

Από τη μέρα που έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση, τον περασμένο Ιούλιο, δεν έχει αλλάξει κάτι στην πόλη. Το ζήτημα με τα σκουπίδια παραμένει πρόβλημα, συνεχίζει να αποτελεί γρίφο και φυσικά κανείς δεν ισχυρίζεται ότι λύνεται εύκολα. Γι’ αυτό είναι καλό να μιλάμε ειλικρινά μεταξύ μας. Η Αθήνα είναι μια δύσκολη πόλη, με πολλούς κατοίκους και πάρα πολλούς επισκέπτες σχεδόν όλους τους μήνες του χρόνου. Η μεγάλη έκρηξη στον τουρισμό συνοδεύτηκε από πολλά καινούργια ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις σχετικές με τον τουρισμό, που παράγουν μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων. Επομένως οι προκλήσεις για κάθε δημοτική αρχή είναι πολύ μεγάλες και πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα. Μέχρι σήμερα δεν έχει φανεί κάτι τέτοιο από τη νυν δημοτική αρχή.

Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας να αναζητούν συμμαχίες στο πρόβλημα με τα σκουπίδια από το να γράφουν μακροσκελείς απαντήσεις ενοχλημένοι από την κριτική.

Στο Μοναστηράκι, στου Ψυρρή, σε δρόμους του ιστορικού κέντρου αλλά και σε κεντρικούς δρόμους, ξέχειλοι κάδοι και λιγδιασμένα πεζοδρόμια είναι η συνήθης εικόνα. Μπορεί οι άνθρωποι του δήμου να υποστηρίζουν ότι είναι περισσότερα τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων, είναι πιο αυστηρή η εποπτεία, επιβάλλονται πρόστιμα, γίνονται συνεχώς συστάσεις στα καταστήματα, και γενικότερα δεν έχει αλλάξει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της αποκομιδής και του οδοκαθαρισμού, αλλά έχει ενισχυθεί με επιπλέον δράσεις, ωστόσο στο αποτέλεσμα δεν αποτυπώνεται κάποια βελτίωση.

Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας να αναζητούν συμμαχίες στο πρόβλημα με τα σκουπίδια από το να γράφουν μακροσκελείς απαντήσεις ενοχλημένοι από την κριτική. Και αν είναι καχύποπτοι απέναντι στην εσωτερική κριτική, ας δώσουν σημασία στην κριτική «εξωτερικού». Στις περισσότερες αξιολογήσεις η Αθήνα καταγράφει υψηλό βαθμό ικανοποίησης από τα ξενοδοχεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα εστιατόρια, και χαμηλό από την εμπειρία στον δημόσιο χώρο. Οι τουρίστες σχολιάζουν αρνητικά την καθαριότητα, την προσβασιμότητα, την άναρχη κατάσταση που επικρατεί σε πλατείες και πεζοδρόμια. Δεν φορούν κομματικά γυαλιά ούτε εξυπηρετούν συμφέροντα, περιγράφουν αυτό που ζουν, αυτό που βλέπουν. Την πραγματικότητα…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT