Γιατί δεν αφορά μόνο τη Μόσχα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Η ελληνική κοινή γνώμη δεν πολυέδωσε μάλλον σημασία σε μια είδηση του διεθνούς ρεπορτάζ που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες. Λογικό είναι διότι η ελληνική κοινωνία έχει τα δικά της θέματα που την απασχολούν, με κυρίαρχο το οικονομικό.

Η είδηση, όμως, στην οποία αναφερόμαστε είναι ανησυχητική και ενδέχεται να σημαίνει πολλά για το μέλλον του πλανήτη: η Βόρεια Κορέα απέστειλε χιλιάδες στρατιώτες αλλά και πολεμικό υλικό στη Ρωσία, προς ενίσχυση της τελευταίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Μολονότι αρχικά το Κρεμλίνο απέρριψε τις πρώτες σχετικές αναφορές ως ψευδείς, ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αρνείται πλέον ότι βορειοκορεατικό πεζικό εκπαιδεύεται στη συνοριακή περιοχή του Κουρσκ, δηλαδή εκεί όπου οι Ουκρανοί προέλασαν μέσα στη Ρωσία το καλοκαίρι. Ο Ρώσος ηγέτης δηλώνει απλώς ότι πρόκειται για συμφωνία με την Πιονγιάνγκ η οποία «αφορά τη Μόσχα» και κανέναν άλλο. Μιλάμε για περίπου 12.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες, που αναμένεται να ενισχύσουν τα καταπονημένα ρωσικά στρατεύματα στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Γιατί είναι ανησυχητικό αυτό και γιατί δεν αφορά μόνο τη Μόσχα; Διότι, όπως λένε και αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν προφανώς και προχώρησε σε αυτή την κίνηση έναντι ανταλλαγμάτων. Ποια μπορεί να είναι αυτά; Σίγουρα στον τομέα της ενέργειας, εκτιμούν, που είναι η τεράστια αχίλλειος πτέρνα της Βόρειας Κορέας.

Αν αυτό μοιάζει κάπως «αθώο», δεν προεξοφλεί ότι η Ρωσία του Πούτιν δεν θα υποστηρίξει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τυχόν επιθετικές πρωτοβουλίες της Πιονγιάνγκ στο μέλλον. Το βέβαιο είναι ότι με την κίνηση αυτή ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρνει στο προσκήνιο, και μετατρέπει σε πιο ισχυρό «παίκτη», τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον απρόβλεπτο ηγέτη ενός κατεξοχήν rogue state που, όπως και ο σύμμαχός του στη Ρωσία, δεν υπολογίζει ανθρώπινες ζωές και δεν παζαρεύει την εξουσία του. Ας αναλογιστούμε απλώς: οι ΗΠΑ στηρίζουν Νότια Κορέα· αν τώρα η Ρωσία στηρίζει Βόρεια Κορέα, πού μπορεί αυτό να οδηγήσει μελλοντικά;

Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας τονίζουν κάτι ακόμα: Η αποστολή στρατιωτών από την Πιονγιάνγκ ίσως να μην είναι το πιο σημαντικό όσο η αποστολή πυραυλικών εξοπλισμών στη Ρωσία ειδικά για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Εάν ισχύουν αυτά, ποια η θέση του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ; Εμπλέκονται πιο άμεσα στον πόλεμο; Με τίμημα μια παγκόσμια ανάφλεξη όμως;

Η παρουσία, και η τυχόν συμμετοχή σε επιχειρήσεις, βορειοκορεατικών στρατευμάτων στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας είναι μια άκρως ανησυχητική εξέλιξη για όλους μας. Και, επιπροσθέτως, ενδεχομένως να επιφέρει ακόμα μεγαλύτερες επιπλοκές εάν στις επικείμενες αμερικανικές εκλογές επικρατήσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Πολιτικοί αναλυτές δηλώνουν με έμφαση πως, αν συμβεί αυτό, «ξεχάστε την Ουκρανία».

Δεν θα λήξει, πάντως, τόσο απλά αυτή η υπόθεση, ιδίως αν ο Πούτιν πάρει 100% αυτό που θέλει και ειδικά τώρα, που υπάρχει προηγούμενο με τον στρατό της Βόρειας Κορέας στα σύνορα με την Ουκρανία. Οι εικοστός πρώτος αιώνας ίσως τώρα να αρχίζει πραγματικά να δείχνει τα δόντια του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT