Τι μας δείχνει η Βαλένθια

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Οι πλημμύρες στη Βαλένθια με πάνω από 200 νεκρούς είναι για την Ελλάδα ένας ακόμη κώδων κινδύνου. Ιδιαίτερα όταν ο ένας μετά τον άλλον οι ειδικοί προειδοποιούν ότι εάν το νερό που έπνιξε την ισπανική πόλη έπεφτε στην Αθήνα, θα είχαμε βιβλικές καταστροφές και πάρα πολλά θύματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της πρωτεύουσας παραμένει ο Κηφισός, αφού συγκεντρώνει τα νερά από δεκάδες ρέματα της Αττικής και η χωρητικότητά του δεν μπορεί να διαχειριστεί παρά ένα συγκεκριμένο όγκο υδάτων πολύ μικρότερο από μιας κατακλυσμιαίας πολύωρης βροχόπτωσης, ανάλογης με εκείνην της Βαλένθιας – πόσο μάλλον του «Ιανού» ή του «Daniel».

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο –καθόλου απίθανο πλέον με τις νέες κλιματικές συνθήκες– ο Κηφισός θα υπερχειλίσει και θα υπάρξουν εκτεταμένες πλημμύρες σε όλες τις παρακείμενες αστικές περιοχές έως το παραλιακό μέτωπο, επηρεάζοντας τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Μετά μάλιστα τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, ευάλωτες περιοχές για πλημμύρα είναι ο Μαραθώνας, ο Βαρνάβας, το Χαλάνδρι και οι δήμοι γύρω από την Πεντέλη. Προφανώς, σε τέτοιες τεράστιες πλημμύρες δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι προφύλαξης, ιδιαίτερα μάλιστα όταν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν καν σχεδιαστεί· αλλά ακόμη κι αν υπήρχαν, το μέγεθος του φαινομένου θα τα υπερνικούσε.

Αυτό που μπορεί, ωστόσο, να κάνει αμέσως η Πολιτική Προστασία –πέρα από τον επείγοντα καθαρισμό της κοίτης του Κηφισού που ήδη έχει γίνει– είναι να εκδώσει σαφείς οδηγίες που να καθοδηγούν τους πολίτες στην περίπτωση ενός τέτοιου ραγδαίου πλημμυρικού φαινομένου. Τι πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι δηλαδή και τι πρέπει να αποφύγουν. Τι εφόδια πρέπει να έχουν μαζί τους, πώς να είναι ντυμένοι, πώς να κινηθούν.

Στη Βαλένθια πολλοί άνθρωποι πνίγηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους επειδή έσπευσαν να τα χρησιμοποιήσουν για να απομακρυνθούν από τις περιοχές που πλημμύριζαν – κάποιοι μάλιστα βρήκαν τραγικό θάνατο στα υπόγεια γκαράζ των πολυκατοικιών τους. Αλλοι έχασαν τη ζωή τους γιατί έσπευσαν να βγουν στους δρόμους και να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τα οποία αποδείχθηκαν, όμως, πολύ πιο ασφαλή. Eνας δεκάλογος προφύλαξης μπορεί να προλάβει τα χειρότερα. Και βέβαια η σωστή λειτουργία του 112, μιας υπηρεσίας που έχει δεχθεί έντονη κριτική, αποτελεί όμως το σημαντικότερο όπλο για την εκκένωση περιοχών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT