Μίκης Θεοδωράκης ο Οικουμενικός, το βιβλίο του Κώστα Σερέζη «για τη γνωριμία και φιλία τους»

Μίκης Θεοδωράκης ο Οικουμενικός, το βιβλίο του Κώστα Σερέζη «για τη γνωριμία και φιλία τους»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

«O Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας ποταμός. Πλούσιος και χειμαρρώδης και στον χαρακτήρα και στο μπόι και στο έργο και στα αισθήματα και στην καθημερινή του έκφραση. Αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που διευθύνει μια ορχήστρα. Με ανοιχτά τα χέρια σαν φτερά μεγάλου πουλιού, με ορμή στον ρυθμό και τις χειρονομίες…».

Ο εκλεκτός δημοσιογράφος, με όλη τη σημασία της λέξης, Κώστας Σερέζης υπογράφει αυτό το πιστό πορτρέτο του Μίκη Θεοδωράκη, Ελληνα συνθέτη και αγωνιστή, με διεθνή απήχηση και λάμψη, στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε με το 2002 και με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης ο Οικουμενικός». Τα είκοσι πέντε χρόνια πείρας του Κώστα Σερέζη ως στελέχους ειδήσεων και παρουσιαστού του κύριου δελτίου ειδήσεων της ελληνικής τηλεόρασης, η θητεία του τόσο στην έντυπη δημοσιογραφία όσο και στην ηλεκτρονική τού δίνουν το δικαίωμα να αναγνωρίζει την είδηση και να την αξιολογεί. H οικουμενικότητα του Μίκη Θεοδωράκη ως συνθέτη και ως προσωπικότητας που κηρύττει την ειρήνη μέσα από τη μουσική του είναι το θέμα του βιβλίου που στηρίζεται στη γνωριμία του δημοσιογράφου Σερέζη με τον ζωντανό θρύλο Μίκη Θεοδωράκη μέσα από τα ταξίδια και τις περιοδείες σε Πολωνία, Καναδά και ΗΠΑ, με συναυλίες – θριάμβους που, πέρα από την τηλεοπτική κάλυψη, δημιούργησαν βαθύ συναίσθημα θαυμασμού για τον συνθέτη, τον άνθρωπο, τον Ελληνα Θεοδωράκη. Στο βιβλιο του ο Κ.Σ. γράφει πώς γνωρίστηκαν στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας τον Μάρτιο του 1973, όταν ο εξόριστος Μίκης επέστρεφε μέσω Κύπρου στο Παρίσι από την Βηρυτό και ο Σερέζης του πήρε μία συνέντευξη που δεν παίχθηκε ποτέ, αλλά τότε μπήκαν οι ρίζες της φιλίας που τους ένωσε στα μετά τη μεταπολίτευση χρόνια, με την επιστροφή του Μίκη στην Ελλάδα και με τη μεγάλη καλλιτεχνική ακμή του Θεοδωράκη που συνεχίζεται. Μέσα στο πολύβουο και τώρα νεκρό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, ανάμεσα στις αφίξεις και στις αναχωρήσεις που ανήγγειλαν τα μεγάφωνα ο Μίκης μίλησε τότε για το «Κάντο Χενεράλ» σε ποίηση Πάμπλο Νερούντα και τα «18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» του Γιάννη Ρίτσου που είχε γράψει τότε. Ανέκδοτες φωτογραφίες του Θεοδωράκη από τα ταξίδια, από την προσωπική του ζωή, καθώς και άλλες που τράβηξε ο Κώστας Σερέζης ακολουθώντας τον Μίκη στις περιοδείες με συνεργείο της ET δίνουν το πολυδιάστατο της προσωπικότητας του Θεοδωράκη. Μαζί με στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις του ελληνικού και ξένου κοινού που περιγράφει με τη γλαφυρή πένα του ο Σερέζης «κτίζεται» η οικουμενική διάσταση του συνθέτη, και του έργου του.

Το βιβλίο που το έφερε ο ίδιος, με την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του στα γραφεία της «K» στο Νέο Φάληρο, θα παρουσιαστεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη στην Αίθουσα της ΕΣΗΕΑ μεθαύριο Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2002. Στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσουν, παρόντος του Μίκη Θεοδωράκη, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλος, ο κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο βουλευτής Βύρων Πολύδωρας. Θα προβληθεί σύντομο βίντεο από τις καλλιτεχνικές περιοδείες και η Αλίκη Καγιαλόγλου θα ερμηνεύσει a capella τρία τραγούδια του Μίκη – μία ξεχωριστή παρουσίαση!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT