Πέτρος και Μαρίκα Κυδωνιέως: η Ανδρος τούς τίμησε

Πέτρος και Μαρίκα Κυδωνιέως: η Ανδρος τούς τίμησε

44" χρόνος ανάγνωσης

Δέκα ολόκληρα χρόνια συμπληρώθηκαν προχθές από τη σύσταση του Ιδρύματος Π. & M. Κυδωνιέως, γεγονός που εορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα στο νησί της Ανδρου. Παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος έκανε τα αποκαλυπτήρια των δύο προτομών, τις οποίες φιλοτέχνησε σε μπρούντζο ο καθηγητής και γλύπτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργος Καλακαλλάς.

Ο Πέτρος Κυδωνιεύς είχε γεννηθεί στην Ανδρο το 1894 με καταγωγή από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, τις αρχαίες Κυδωνίες, όπως φανερώνει και το επίθετό του. H οικογένειά του είχε ασχοληθεί με τη ναυτιλία, την οποία υπηρέτησε ο Κυδωνιεύς, δημιουργώντας έναν αξιοσημείωτο στόλο εμπορικών πλοίων. Απεβίωσε το 1977. H σύζυγός του Μαρίκα Δημητρίου Σιγάλα ήταν Ανδριώτισσα. Και οι δύο, αν και έζησαν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό, πάντοτε φρόντιζαν να ανακουφίζουν τις ανάγκες του νησιού τους. Και η Ανδρος δεν τους ξέχασε… Από προχθές, η μνήμη τους ανήκει στην ιστορία του νησιού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT