Εκθεση Georges Braque στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Ανδρο…

Εκθεση Georges Braque στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Ανδρο…

3' 51" χρόνος ανάγνωσης

Ας λένε και ας γράφουν ό,τι θέλουν. Ενα είναι το εικαστικό γεγονός με το οποίο ξεκινά το ελληνικό – ευρωπαϊκό καλοκαίρι: η Εκθεση έργων μεγάλων καλλιτεχνών, φέτος του Γάλλου ζωγράφου, γλύπτη και χαράκτη Georges Braque (1882-1963) που διοργανώνει το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη δροσόλουστη Ανδρο, το νησί των καραβοκυραίων με τη διαχρονική πολιτιστική παράδοση και δράση. H Εκθεση ξεκινά για το κοινό από την Κυριακή 29 Ιουνίου και θα διαρκέσει ώς τις 28 Σεπτεμβρίου. Επιμελητής της Εκθεσης είναι ο κ. Κυριάκος Κουτσομάλλης, ιστορικός τέχνης, διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Τώρα που οι εμπνευσμένοι ιδρυτές -το ωραίο στη μορφή, στο παράστημα και στην ψυχή ζεύγος Βασίλη και Ελίζας έφυγε- το έργο τους συνεχίζουν, με την ίδια συνέπεια και σφραγίδα ποιότητος, η Πρόεδρος κ. Fleurette Καραδόντη και τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος, ο κ. Κυρ. Κουτσομάλλης και οι συνεργάτες ζωής.

Τίτλος της Εκθεσης: «Georges Braque – Κανόνας και Συγκίνηση». Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στην Ελλάδα το έργο του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη, που μαζί με τον Picasso θεμελίωσαν το εικαστικό κίνημα του κυβισμού, που σημάδεψε την τέχνη του 20ού αιώνα. H έκθεση της Ανδρου -όπως διαβάζουμε στο κατατοπιστικό δελτίο Τύπου- θα παρουσιάσει χαρακτηριστικά έργα από όλο το ευρύ φάσμα της δημιουργίας του Braque. Οι θεματικοί του άξονες -νεκρή φύση, πουλιά, μουσικά όργανα, εσωτερικοί χώροι, αρχαία Ελλάδα- τον απασχόλησαν σε όλα τα μέσα που μεταχειρίστηκε – ελαιογραφίες, έργα σε χαρτί, χαρακτικά, γλυπτά, κεραμικά.

Στόχος, τόσο για τον επισκέπτη της Εκθεσης όσο και για τον αναγνώστη του Καταλόγου που συνοδεύει την Εκθεση -και αποτελεί πάντα συλλεκτικό κομμάτι, απαραίτητο για μια βιβλιοθήκη τέχνης-, είναι να μυηθεί στην ήρεμη και ουσιαστική δύναμη της ζωγραφικής του Braque, που ποτέ δεν αφέθηκε στον εφησυχασμό, αλλά έψαχνε μέσα από σκληρή δουλειά και μοναχική ζωγραφική πορεία να βρει νέες λύσεις και απαντήσεις στις καλλιτεχνικές αναζητήσεις του.

Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από την οικογένεια Maeght, Γαλλία, το Musee National D’ Art Moderne – Κέντρο Ζορζ Πομπιντού, από το Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι, την Γκαλερί JaKrugier, Ditesheim & Cie της Γενεύης, την γκαλερί Beyeler στη Βασιλεία, καθώς και από Ευρωπαίους συλλέκτες που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους. Θα εκτεθούν συνολικά 150 έργα, ελαιογραφίες, έργα σε χαρτί, χαρακτικά, γλυπτά, κεραμικά. Επιπλέον, την έκθεση θα προλογίζει αναλυτική βιογραφική παρουσίαση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό γύρω από τη ζωή του Βraque.

Τον Κατάλογο επιμελήθηκε η κ. Ελισάβετ Πλέσσα, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή. Περιέχει κείμενο του κ. Κυριάκου Κουτσομάλλη, της κ. Isabelle Monod-Fontaine, γενικής επιμελήτριας και αναπληρώτριας διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – Κέντρο Πομπιντού, αναλυτικά λήμματα για τα έργα και εισαγωγικά κείμενα των ενοτήτων από την ιστορικό τέχνης κ. Florence Cadouot-Μίχου, καθώς και αποσπάσματα γραπτών του ίδιου του Βraque.

Οπως κάθε χρόνο, θα γίνει η συζήτηση Στρογγύλης Τραπέζης στο Δημοτικό Θέατρο της Ανδρου, το πρωινό της Κυριακής 29 Ιουνίου, με την πρύτανι και πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Ευρώπης κ. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, τον άλλο ακρογωνιαίο λίθο επιτυχίας του ετήσιου πολιτιστικού αυτού γεγονότος στην Ανδρο – στον ρόλο της συντονίστριας. Ομιλητές, η κ. Νίκη Λοϊζίδη, ιστορικός τέχνης, καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον κ. Φίλιππο Δρακονταειδή, συγγραφέα-μεταφραστή, και τον κ. Νίκο Σαββάτη, συγγραφέα, σκηνοθέτη και θεωρητικό του κινηματογράφου. Στη διάρκεια της Εκθεσης θα παρουσιάζονται καθημερινά στην αίθουσα προβολών του Μουσείου ταινίες για τη ζωή και το έργο του Βraque.

Για τους τυχερούς καλεσμένους του Ιδρύματος, το τριήμερο αρχίζει από την Παρασκευή 27 Ιουνίου, με το πούλμαν της «σοφιστικέ χαράς» που φθάνει στη Ραφήνα, επιβίβαση στο καράβι, άφιξη στο λιμάνι του Γαυρίου, πούλμαν για τη Χώρα, με το ηλιοβασίλεμα να ανταγωνίζεται στην παλέτα του ουρανού οποιαδήποτε «νεκρά φύση» όσον μεγάλου ζωγράφου! Αφιξη στον «Παράδεισο», όνομα και πράγμα ξενοδοχείο της οικογένειας Βασιλοπούλου. «Και σεις εδώ; Κι εμείς!» Χειραψίες, φιλιά, αναθέρμανση των γνωριμιών και ξεκίνημα για περπάτημα στα δρομάκια της Ανδρου. Το Σάββατο το πρωί στους εκπροσώπους του Τύπου θα γίνει η παρουσίαση της Εκθεσης στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Νέα πτέρυγα. Στις 13.30 ακολουθεί γεύμα στον Οίκο του Ιδρύματος, με εντόπιες μαγειρικές από τον Chef και στις οκτώμισι το βράδυ τα εγκαίνια της Εκθεσης στο Μουσείο. Ακολουθεί δεξίωση στον Ναυτικό Ομιλο Ανδρου, όπως πάντα, μόνο που λείπει η ψιλόλιγνη αεράτη σιλουέτα της Ελίζας, αλλά θα είναι εκεί η φροντίδα της, χάρις στην αγαπημένη ανιψιά της Fleurette, κόρη του αδελφού της. H Κυριακή είναι των ομιλιών και της συζητήσεως στο Δημοτικό Θέατρο Ανδρου – ίσως και για μια γρήγορη βουτιά στη θάλασσα, πριν σημάνει αναχώρηση… Περισσότερα, από την ανεμόδαρτη Ανδρο, με προσκλητήριο φίλων και ιστορικών τέχνης, με τους πιστούς στο πνεύμα των ιδρυτών, που ήθελαν κι έκαναν τη γενέτειρα Ανδρο έπαλξη τέχνης με διεθνή απήχηση…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT