Τήνος, στη Χάρη Της το Τάμα, ευλάβεια και μνήμη

Τήνος, στη Χάρη Της το Τάμα, ευλάβεια και μνήμη

3' 19" χρόνος ανάγνωσης

Ο Αύγουστος είναι για τους Ελληνες ο μήνας της Παναγίας με την Εκκλησία μας να τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου με συγκίνηση και ευλάβεια για τη Θεοτόκο, άσπιλη, αμόλυντη Μητέρα του Χριστού που έζησε το Δράμα της Σταύρωσης του Υιού της και αξιώθηκε την εκ του Τάφου Ανάστασή Του. Σε όλη την επικράτεια, και ιδίως στα νησιά που ο πληθυσμός τους υπερδιπλασιάζεται με τις διακοπές και τον τουρισμό, όλοι οι πάλλευκοι ναοί που γιορτάζουν στο όνομα της Παναγίας ζουν τη μεγάλη προσέλευση των πιστών για εκκλησιασμό, αλλά και για γλέντια και χαρές στα ονομαστά πανηγύρια της Παναγίας. Ξεχωρίζει, όμως, ως μαγνήτης, η Τήνος, κυκλαδίτικη ευλαβική μεγαλοκυρά του Αιγαίου με τον εορτασμό της Μεγαλόχαρης και τη θαυματουργό Εικόνα του Ευαγγελισμού που προκαλεί συρροή πιστών ιδίως τον Δεκαπενταύγουστο στη χρυσή λάμψη του ελληνικού καλοκαιριού, όταν ο ουρανός σμίγει με τη θάλασσα, τα μελτέμια δροσίζουν τα κύματα των πιστών που καταφτάνουν στην Τήνο, σε πανελλήνιο χριστιανικό προσκύνημα. Είναι και αυτοί που έχουν κάνει τάμα, έχουν ζητήσει από την Παναγία να τους δώσει την υγεία τους, να φέρει πίσω ξενιτεμένους και αγνοούμενους, αλλά και τάμα ευχαριστίας για ευόδωση των όσων ζήτησαν «από τη Χάρη Της».

Ασημένια πολύτιμα τάματα κρέμονται από την οροφή του επιβλητικού ναού -πάλλευκου αρχιτεκτονήματος με δαντελωτή πρόσοψη- με ημίφως στο εσωτερικό για να φωτίζεται από τις χιλιάδες των κεριών που ανάβουν οι στρατιές των προσκυνητών, καθώς ψιθυρίζουν το τάμα τους, αλλά και τις δακρυσμένες ευχαριστίες τους που εισακούστηκε η προσευχή τους. Και η θαυματουργή εικόνα, καταστόλιστη με ανεκτίμητα αφιερώματα στην ξυλόγλυπτη θήκη της, πάνω στο μαρμάρινο εικονοστάσι της, εμψυχώνει και συγκινεί μέχρι δακρύων τη συνεχή ροή των πιστών που προσκυνούν, ανάβουν λαμπάδες και κάνουν μετάνοιες. Πολλοί απ’ αυτούς έρχονται από μακρινές ηπείρους, από την πάλλουσα και θρησκευόμενη ομογένεια, με τάμα «να ‘χει καλά η Παναγιά την οικογένεια και την πατρίδα».

Γονατιστοί στην Τήνο

Καραβιές προσκυνητών κατακλύζουν αυτήν την εποχή το λιμάνι της Τήνου. Με το που ακουμπά ο καταπέλτης των κατάφορτων πλοίων της γραμμής τον προβλήτα, σαν μαγνητισμένοι οι επιβάτες κατεβαίνουν και κατευθύνονται προς τον Ναό, που δεσπόζει ψηλά. Δεν περιμένουν ταξί, το τάμα θέλει να πάνε με τα πόδια ώς εκεί. Μερικοί μάλιστα πάνε γονατιστοί, μόλις αντικρίσουν τον Ναό. Πάντα στα γόνατα ανεβαίνουν τα πολλά σκαλοπάτια, στρωμένα με κόκκινο χαλί, προς τιμήν της Πλατυτέρας των Ουρανών, με όλη τους την ύπαρξη μετουσιωμένη στην προσευχή τους. Μια μέρα του Αυγούστου ακολούθησε τους προσκυνητές και η στήλη του «Σημειωματαρίου» σε τάμα δικό της. Οι φωτογραφίες δείχνουν πως ο Ναός του Ευαγγελισμού, που γιορτάζει κανονικά την 25η Μαρτίου, ουσιαστικά εορτάζει ολοχρονίς, με αποκορύφωμα τον Δεκαπενταύγουστο, όταν το νησί, η Τήνος, δέχεται κατακλυσμό προσκυνητών! Η ευλάβεια, η απόλυτη τάξη και η αρχοντική ατμόσφαιρα του καλλιμάρμαρου ναού, με τον περίβολο, τη συστάδα των δέντρων, το παιχνίδισμα του ανέμου στους ολάνθιστους ιβίσκους φέρνει συγκίνηση και χαρά και αναδεικνύει τον ναό της Μεγαλόχαρης Τήνου σε ζωντανό μνημείο Ορθοδοξίας. Είναι και η αποφράς επέτειος του τορπιλισμού της «Ελλης», του πολεμικού πλοίου (ευδρόμου ναρκοθέτιδος) που, σημαιοστολισμένο, ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι για τον εορτασμό της Μεγαλόχαρης. Ανήμερα στις 15 Αυγούστου 1940, ιταλικό υποβρύχιο μπήκε κρυφά, έριξε τορπίλη και το εβύθισε, προκαλώντας θάνατο σε μέλη του πληρώματος. Η ιερόσυλη αυτή πράξη συγκλόνισε τον ελληνικό λαό και θωράκισε το πατριωτικό φρόνημα με οργή και απόφαση αντίστασης που οδήγησε στις 28 Οκτωβρίου του ίδιου έτους στο «ΟΧΙ».

Μνημείο – κενοτάφιο και μουσείο μαζί το κτιριακό συγκρότημα του Ναού συγκεντρώνει και σήμερα την προσοχή των προσκυνητών Ελλήνων, αλλά και των τουριστών. «Βύθισαν το πλοίο οι Tedesci», εξηγούσε μια Ιταλιδούλα στη συμπατριώτισσά της, για να τη διορθώσουν παρευρισκόμενοι «Non Τedesci, Italiani» και τα κορίτσια κοίταξαν απορημένα, αλλά συνέχισαν να παίρνουν φωτογραφίες. Αχ! αυτή η Ιστορία! Μόνον η εικόνα της Παναγίας δεν επιτρέπεται να φωτογραφιθεί και το Ιδρυμα της Τήνου μοιράζει δωρεάν φωτογραφική απεικόνιση της θαυματουργής εικόνας σε όλους τους προσκυνητές, καθώς και μπουκαλάκι με λάδι και αγίασμα. Την εικόνα συνοδεύει η ευχή: «η ευλογία της Μεγαλόχαρης να επισκιάζει τα βήματά σου και να σου παρέχει την ψυχική και σωματική σου υγεία».

Και του χρόνου, Μεγάλη η Χάρη Της, φίλοι αναγνώστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT