Το άσυλο των κουκουλοφόρων

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Και όμως! Υπάρχει ΠΟΣΔΕΠ, παρά το γεγονός ότι είχαμε πολύ καιρό να την ακούσουμε. Η «Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ» δεν μίλησε όλες αυτές τις μέρες που κάποιοι άγνωστοι κατέστρεφαν τα ΑΕΙ. Δεν μίλησε καν όταν κάποιοι κουκουλοφόροι έσπασαν στο ξύλο δύο καθηγητές εντός του πανεπιστημιακού ασύλου. Εμεινε άφωνη, αυτόν τον δύσκολο αυτόν Δεκέμβριο όταν τα ΑΕΙ έγιναν, αποθήκες μολότοφ και ορμητήριο χουλιγκάνων για επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας. Δεν άρθρωσε καν μια κουβέντα όταν οι γνωστοί-άγνωστοι εκκένωσαν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα (προφανώς επειδή τους τέλειωσαν τα πυρομαχικά) κι άφησαν πίσω τους συντρίμμια. Γενικώς η ΠΟΣΔΕΠ ήταν απούσα τις μέρες της καταστροφής.

Ξύπνησε όμως ξαφνικά σαν ένιωσε να απειλείται το άσυλο. Μόλις η υπεύθυνη για θέματα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ κ. Αννα Διαμαντοπούλου έθεσε με δηλώσεις της το θέμα λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή στο πανεπιστήμιο δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών… γιατί υπάρχουν μειοψηφίες, και εξωπανεπιστημιακές πολλές φορές, οι οποίες επιλέγουν και επιτρέπουν ή όχι σε κάποιον να μιλήσει… Υπάρχει θέμα συζήτησης ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι διαφεντεύουν και με ποιο δικαίωμα διαφεντεύουν τη διακίνηση ιδεών μέσα στο πανεπιστήμιο, και αυτά δεν μπορεί να κάνει η πανεπιστημιακή κοινότητα ότι δεν τα βλέπει. Και βεβαίως ούτε και οι πολιτικοί».

Αυτό, ήταν αρκετό να βγάλει από τον λήθαργο την ΠΟΣΔΕΠ. Οπως δήλωσε στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ι. Μαΐστρος «ο θεσμός του ασύλου να παραμείνει εκεί που είναι· πρέπει να το διασφαλίσουμε, όχι να το καταργήσουμε». Το ερώτημα βέβαια είναι «τι ακριβώς πρέπει να διασφαλίσουμε;» Οτι οι πανεπιστημιακοί χώροι θα παραμείνουν άντρο ανομίας; Οτι θα χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια χουλιγκάνων για να σπάνε βιτρίνες και να καίνε μαγαζιά; Οτι δεν θα καταστρέφονται για να έχουν οι κουκουλοφόροι μάρματα και τούβλα για να πετούν στους αστυνομικούς;

Τα ερωτήματα είναι εύλογα διότι, εξ όσων γνωρίζουμε, πρόβλημα ελεύθερης διακίνησης των ιδεών δεν υπάρχει ούτε εκτός των πανεπιστημίων. Το μόνο πρόβλημα που έχουμε είναι η ελεύθερη μετακίνηση των κουκουλοφόρων εντός και εκτός πανεπιστημίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT