Μπορεί να γκρινιάζουμε για πολλά στην Αθήνα του 2009 αλλά ας μας επιτραπεί σήμερα ένα διάλειμμα αισιοδοξίας. Την αφορμή μου έδωσε η χθεσινή υπογραφή του προσύμφωνου μίσθωσης της οικίας Δεληγιώργη, στη συμβολή των οδών Πινδάρου, Ακαδημίας και Κανάρη, στο Κολωνάκι. Η ιστορική στέγη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (που συμπτωματικά μετακομίζει αυτές τις ημέρες σε ιδιόκτητο κτίριο επί της Ιεράς Οδού) θα αποκτήσει σύντομα την παλιά της αίγλη για να φιλοξενήσει την Πινακοθήκη της Βουλής των Ελλήνων (ρεπορτάζ στην σελίδα 14). Στη συλλογή, η οποία άρχισε να εμπλουτίζεται συστηματικά από το 1995, περιλαμβάνονται έργα Ελλήνων, αλλά και ξένων καλλιτεχνών, που αφορούν κυρίως θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Η Βουλή έχει ισχυρή παρουσία στα περισσότερα Greek Sales των μεγάλων ξένων οίκων.
Δεν θα είναι το Γκούγκενχαϊμ αλλά η αναγέννηση ενός παρηκμασμένου αλλά και τόσο όμορφου κτιρίου στην καρδιά της Αθήνας έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ανάλογων πρωτοβουλιών που μας φέρνουν ευχάριστα αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα: στην εκπνοή της πρώτης δεκαετίας του νέου αιώνα η Αθήνα γνωρίζει μια πρωτοφανή ενίσχυση των πολιτιστικών της υποδομών. Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι αδιαμφισβήτητα η ναυαρχίδα της αθηναϊκής αντεπίθεσης που θα κορυφωθεί σε λίγα χρόνια από σήμερα, όταν θα εγκαινιαστεί το Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Πάρκο «Σταύρος Νιάρχος» στον παλιό Ιππόδρομο με τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ευτυχώς για την Αθήνα, ανάμεσα στο 2009 και το 2015 (τότε υπολογίζεται το τέλος των έργων στο Δέλτα Φαλήρου), αναδύονται μια σειρά από άλλες εξίσου σημαντικές ημερομηνίες. Μικροί και μεγαλύτεροι πολιτιστικοί πόλοι ετοιμάζονται τα τελευταία χρόνια, λιγότερο ή περισσότερο αθόρυβα. Τους επόμενους μήνες η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, ένα αρχιτεκτόνημα υψηλών προδιαγραφών στη λεωφόρο Συγγρού. Στον ίδιο δρόμο, λίγο βορειότερα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για τη μετατροπή του εργοστασίου Φιξ σε μόνιμη έδρα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Εντός του 2010 θα είναι έτοιμο το κτίριο του Μεταξουργείου για να φιλοξενήσει τη νέα έδρα της Δημοτικής Πινακοθήκης με την ελπίδα ότι στις καινούργιες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της θα μπορέσει να αναδείξει καλύτερα τους θησαυρούς των συλλογών της. Η Ταινιοθήκη μετακομίζει στο Μεταξουργείο κι άλλα πολλά ακόμα δρομολογούνται άμεσα ή έχουν ήδη ξεκινήσει: η αποκατάσταση του «Ακροπόλ Παλάς» στην οδό Πατησίων, οι επεκτάσεις του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της Εθνικής Πινακοθήκης.
Ακόμα κι αν η Αθήνα έχει πολύ δρόμο να κάνει ακόμα σε όλα τα επίπεδα, ο πολιτιστικός οργασμός των τελευταίων χρόνων είναι ένα φως που το έχουμε απεγνωσμένα ανάγκη.