Ο Μπερλουσκόνι και η Ελλάδα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Στον βωμό προσωπικών φιλοδοξιών και κυνικών στόχων ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι βάζει φωτιά σε όλη την Ευρώπη, από την οποία κινδυνεύει να καεί και η Ελλάδα. Είναι από τις σπάνιες φορές που ένας «ηγέτης» επιλέγει με τόσο προκλητικό τρόπο να δράσει τόσο καταστροφικά για τη χώρα του.

Ο πρώην πρωθυπουργός της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, που με τα προσωπικά του καμώματα έχει γίνει ο περίγελως της διεθνούς κοινότητας, ρίχνει μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και βυθίζει πρόωρα τη χώρα του στην πολιτική αβεβαιότητα, για να αποτρέψει την υπερψήφιση νόμου που θα απαγόρευε σε άτομα που έχουν καταδικασθεί -ο ίδιος καταδικάσθηκε πρόσφατα για φοροδιαφυγή- να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές.

Στη σφαίρα του κυνισμού κινούνται και οι άλλοι λόγοι για τους οποίους ο 75χρονος δισεκατομμυριούχος πολιτικός κάνει ό,τι κάνει. Ηθελε να αποφύγει τη διενέργεια εσωκομματικών εκλογών που θα απειλούσαν την παντοδυναμία του και ενδεχομένως την ηγεσία του, αλλά και να παρεμποδίσει την υιοθέτηση νέου εκλογικού νόμου που θα συνέβαλε σε μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα, εξέλιξη που θα ωφελούσε τη χώρα του, αλλά προφανώς όχι για τον ίδιο καθώς προσβλέπει στη διατήρηση ενός κατακερματισμένου Κοινοβουλίου μέσα από το οποίο πιστεύει ότι ενισχύεται ο προσωπικός του ρόλος, αν και οι δημοσκοπήσεις καθιστούν σαφές ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να επιστρέψει στην πρωθυπουργία. Το κόμμα του, ο Λαός της Ελευθερίας, του οποίου ηγείται εξασφαλίζει μόλις 16% των ψήφων.

Σχεδόν στο σύνολό τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συγκλονισθεί και καλούν ανοιχτά τους Ιταλούς ψηφοφόρους να καταψηφίσουν τον μεγιστάνα πρώην πρωθυπουργό. Στη σημερινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες πριν από τη σύνοδο κορυφής, θα του επιφυλάξουν «θερμή» υποδοχή. Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φέρχοφσταντ, τόνισε ευθέως ότι «αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία είναι παράλογο. Ενας πολιτικός λέει ότι θα επιστρέψει, η κυβέρνηση πέφτει και η Ευρωζώνη βρίσκεται σε κρίση», και κάλεσε τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο να αποπέμψει τον Μπερλουσκόνι.

Η ανακοίνωση του Μπερλουσκόνι ότι αποσύρει την στήριξή του στην κυβέρνηση Μόντι έγινε τη στιγμή που τα σπρεντ των ιταλικών ομολόγων είχαν πέσει στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας. Με την κίνησή του αυτή ο Καβαλιέρε «κατάφερε» να αυξηθούν και πάλι. Η τρικυμία που κατεγράφη στις αγορές των ομολόγων αντικατέστησε την ηρεμία που επικρατούσε το τελευταίο διάστημα στον ευρωπαϊκό Νότο και θα επηρεάσει αρνητικά τα όποια επενδυτικά σχέδια υπήρχαν για τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας που μάχεται να πείσει για τη φερεγγυότητά της.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται στη χειρότερη στιγμή για την Αθήνα, η οποία το τελευταίο που χρειάζεται είναι πολιτική και οικονομική αστάθεια στη μεγαλύτερη αγορά για τις ελληνικές εξαγωγές.

Επιπροσθέτως, μια παρατεταμένη προεκλογική εκστρατεία στην Ιταλία όπου θα αναδειχθεί μια έντονα λαϊκίστικη αμφισβήτηση της προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης που υλοποιούσε ο Μάριο Μόντι, θα δυσχεράνει εμμέσως και το έργο της κυβέρνησης Σαμαρά.

Ο τεχνοκράτης, χαμηλών τόνων Μόντι είχε πετύχει τον τελευταίο χρόνο σταθεροποίηση στο εσωτερικό, αναγνώριση από ξένους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων του Μπαράκ Ομπάμα και της Αγκελα Μέρκελ, ενώ και οι αγορές είχαν αρχίσει να πείθονται και να επιβραβεύουν την προσπάθειά του προς όφελος ολόκληρης της Ευρωζώνης. Μια παράλληλη απόπειρα επιχειρεί και ο Ελληνας ομόλογός του ο οποίος επεδίωξε να συστρατευθεί μαζί του σε ένα μέτωπο του ευρωπαϊκού Νότου, το οποίο τώρα κινδυνεύει να μείνει μετέωρο. Η «επιστροφή της μούμιας» αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT